A köldökcsonk ápolása

Cheryl Lock

A köldök egy elképesztően érdekes kapocs volt közöttünk; a kórházból való hazaérkezés után minden anyuka rádöbben, hogy a köldökzsinór elvágása után maradt köldökcsonk ápolása egy ideig a baba bőrápolási rutinjának fontos része lesz.

A kórházból hazaérve mindannyian rajongásig szeretjük a baba bőrének tapintását. Az első szerető érintésekkel szoros kötelék alakul ki baba és mama között, de fontos, hogy mindig legyünk óvatosak!

Szerencsére a köldökcsonk ápolásának a legjobb módja, ha nem nyúlunk hozzá. Míg korábban a szülők minden peluscsere alkalmával alkoholos vattával tisztogatták a köldökcsonkot, a mostani álláspont szerint a csonk könnyebben gyógyul, ha egyáltalán nem piszkáljuk.

A köldökcsonk ápolásával kapcsolatban a legfontosabb, hogy tartsuk tisztán és szárazon!

Mivel csöppségünk még sokáig nem fog úszni, a köldökcsonk leesése előtt szivaccsal mossuk tisztára úgy, hogy a köldök környéke száraz maradjon.

A köldökcsonk általában a születést követő két héten belül leesik, de ennél több időt is igénybe vehet. Ne aggódjunk emiatt, helyette inkább gyengéden puszilgassuk és csikizzük a baba pocakját!

Sütik elfogadása