Babafürdetés: Csúszós és nedves!

Anthony J. Mancini & Dieter Wolke MD & PhD Dipl-Psych AFBPsS C.Psychol.

Hogyan fürdessünk meg egy ficánkoló, csúszós csecsemőt?

Csak nyugalom! Most mindent elmagyarázunk, amit tudni kell – hogyan kell a babát szivaccsal lemosdatni, kiskádban fürdetni, milyen testrészeket kell különös odafigyeléssel tisztítani – valamint olvashatsz fontos biztonsági tanácsokat és sok minden mást!

Az első fürdetés igazi mérföldkő. Hogy mikor fürdessünk, és persze hogy hogyan, azzal kapcsolatban most tippeket osztunk meg, hogy a fürdés mókás és önfeledt élmény legyen mamának és babának egyaránt.

Mikor fürdessük a babát: alapok

A babaápolás egyik sarkalatos kérdésére – milyen gyakran kell fürdetni – nagyban függ a baba életkorától. Egy újszülöttet általában heti két-három alkalommal elég megfürdetni, ügyelve arra, hogy a pelenkával érintkező területet mindig tartsuk tisztán, illetve naponta többször mossuk meg a baba kezeit és arcát. Hacsak nem felböfiztek valamit vagy másként össze nem piszkolták magukat, az újszülöttek teste még ‘nem koszolódik'.

Ahogy nő a baba, egyre gyakrabban lesz szükség a fürdetésre, főként miután már elkezd mászni és nemcsak anyatejjel táplálkozik. Tipegő korára már szinte minden este ráfér a kisgyermekre a fürdetés – igaz még nem egy egész nap alatt rárakódott koszréteget kell levakarni róla, de lefekvés előtt mindig jól jön egy lazító fürdés.

Mikor a legérdemesebb lemosdatni egy csecsemőt? Rendszerint evés előtt a legideálisabb a fürdetés, feltéve, hogy a baba nem túl éhes. Ha az étkezések után közvetlenül fürdetjük, esetleg kihányhatja az ételt. Az idősebb babák esetében a fürdetést leginkább lefekvés előtt érdemes megejteni, mivel így tisztán kerülnek ágyba és a fürdetés meg is nyugtatja őket. A következő fürdetési rutint javasoljuk: fürdetés, mese, lefekvés. Természetesen tegyünk a legjobb belátásunk szerint, és akkor fürdessünk, amikor úgy érezzük, hogy a babának szüksége van rá.

Hogyan mosdassunk: szivaccsal vagy szivacs nélkül?

Erre a szülők által egyik leggyakrabban feltett kérdésre a válaszunk egyszerű: addig, amíg a köldökcsonk nem esett le (10 napos és 3 hetes kor között) a legjobb a szivaccsal történő mosdatás, mivel így nem lesz vizes a köldökcsonk. Íme, hogyan csináljuk: fektessük a babát puha, sima felületre (egy száraz törölköző kiváló erre a célra). Tegyünk magunk mellé egy meleg vízzel megtöltött lavórt és egy szivacsot vagy mosdókesztyűt. A babát jól bebugyolálva, majd végtagjait kitakarva gyengéden, egyenként mossuk le, majd töröljük szárazra a kezeit és lábait. Ha véletlenül víz kerül a köldökcsonkra, a törölközővel töröljük szárazra. (Lásd a legfrissebb információkat a köldök ápolásáról.)

Az ‘igazi' fürdés

Miután leesett a köldökcsonk, a baba készen áll a mosdókagylóban vagy kádban való fürdetésre. Bármelyik mellett döntünk, alulra helyezzünk egy törölközőt, hogy puha felületre fektessük a babát. Jó ötlet, ha ott van a közelben a párunk és segít a csúszós kis test megtartásában. Készítsünk ki mindent a fürdetéshez, hogy közben ne kelljen külön keresgélni. Az alábbiakra lehet szükségünk:

  • Nagy törölköző

  • Puha mosdókesztyű

  • Vattapamacsok

  • Babaszappan vagy -fürdető

  • Szükség szerint könnycseppmentes babasampon

  • Baba hajkefe vagy fésű

  • Bár a fenti listán szerepel a szappan, nem szükséges gyakran használni, mivel a baba bőrén lévő kis piszkot vízzel is le tudjuk mosni. A szappan eltávolítja a baba bőrén található természetes zsírréteget és kiszárítja a bőrét.

A hatékony fürdetéshez elég kb. 5 cm meleg vízzel megtölteni a kagylót vagy a kádat. A baba pocakjára tehetünk egy meleg textíliadarabot, nehogy megfázzon. A kezdetekben nincs szükség a hosszú és elmélyült fürdetésekre; a cél most a hatékonyság. A babát mindig tartsuk biztosan, és gyengéden mossuk le a bőrén összegyűlt piszkot és elhalt bőrt. A fürdetés során egyik kezünket mindig tartsuk a babán. Újszülötteknél ez teljesen egyértelmű, hiszen fürdetés közben tartanunk kell a fejecskéjét és a hátát, de később is fontos, egészen addig, amíg a baba önállóan nem tud ülni. Fürdetésnél az alábbi területekre különösen figyeljünk:

A szeméremtest és a pelenkával érintkező területek.

Kezek és lábak. Az ujjak közti részeket is mindig mossuk meg. Az arc és a nyak. A szemek körül összegyűlt csipát vagy piszkot vattapamaccsal gyengéd, kifelé irányuló mozdulatokkal töröljük le.

Rejtett piszok

Igaz az újszülöttek még nem piszkosak, a legmeglepőbb helyeken gyűlik össze a bőrükön a kosz. Mindenképpen ellenőrizzük, hogy tiszták-e az alábbi területek:

A térd-, nyak-, és combhajlatok. A hónaljak – a pizsama bolyhai itt könnyen összegyűlhetnek. Fülek mögötti terület.

Hajápolás

Nem minden baba születik teljes hajkoronával, de ha a tiéd igen, akkor szükség esetén könnycseppmentes babasamponnal gyengéden mosd meg a haját. Oszlass el egy kevés sampont a haján és hagyd rajta egy pár percig mielőtt leöblíted – ebben a korban még nem kell a sampont bedörzsölni a fejbőrbe. A hajat mindig a fürdetés végén mossuk, hogy a baba ne feküdjön végig samponos vízben.

Ne lepődjünk meg, ha a baba az első fürdetések során sír, hiszen csak egy számára szokatlan érzésre reagál így. A helyiségben legyen elég meleg, a víz hőmérséklete pedig legyen kellemes (a megfelelő vízhőmérsékletet alább megtalálod), és simogatással illetve dúdolással csitítsuk a síró babát, aki hamarosan már imádni fogja a fürdetést.

A fürdetés során betartandó óvintézkedések

Míg a babafürdetés nagyon élvezetes dolog, két biztonsági óvintézkedésről sosem szabad elfelejtkeznünk: a vízhőmérsékletről és az állandó felügyeletről.

Túl meleg fürdővíz

A babák bőre sokkal érzékenyebb mint a miénk, ezért az a vízhőmérséklet, ami nekünk kellemes, neki túl meleg lesz. Mielőtt a babát a vízbe tennénk, a csuklónk vagy a könyökünk hátsó részével ellenőrizzük a vízhőmérsékletet, mivel ezek a bőrfelületek érzékenyebbek, mint a kezünk. A víz legyen meleg, de semmiképp nem forró! Amire még ügyelnünk kell: Szerezzünk be vízhőmérőt! A fürdővíz megfelelő hőmérséklete 32°C vagy ennél alacsonyabb legyen. A véletlen leforrázás megelőzése érdekében állítsuk a vízhőmérsékletet szabályozó termosztátot 49°C-ra.

Otthon egyedül?

Az első és legfontosabb dolog, amit meg kell jegyeznünk, hogy a fürdetés során egyetlen pillanatra sem hagyhatjuk egyedül a babát. Még egy-két másodpercre sem! A csecsemők akár pár centi vízben is megfulladhatnak, akár annyi idő alatt is, amíg valakinek kinyitjuk az ajtót, vagy felvesszük a telefont. Ne kockáztassunk! Ha fürdetés közben mindenképpen el kell intéznünk valamit, mindig bugyoláljuk be a babát és vigyük magunkkal!

Sütik elfogadása