Újszülöttek tisztába tevése, köldökápolás

Suzanne Dixon Mivel rengetegszer kell majd pelust cserélnünk, (átlagosan napi 10 alkalommal) ezért fontos, hogy mielőbb beletanuljunk. Napjaink modern, eldobható pelenkáinak használatával szinte lehetetlen tapintás alapján megítélni a pelus tartalmát. Első körben minden etetés után számoljunk egy cserével, és erre jön még a többi, amikor székletürítésre kerül a sor.

Amíg a köldöcskonk le nem esik, használjunk a köldök körül kivágott pelenkát (vagy addig hajtsuk le annak széleit) és egy nedves vattával, vagy gézzel töröljök át a csonkot a tisztába tevések alkalmával.

Íme néhány további, hasznos ötlet a pelenkázással kapcsolatban:

• A pelenkacserék alkalmával használjunk törlőkendőt, ami kifejezetten hasznos lehet, amennyiben a „csomag” székletet is tartalmaz. • A pelenkakiütés elkerülése érdekében kenjük be kenőccsel, vagy vazelinnel a baba bőrét, mielőtt a tiszta pelenkát ráadnánk! • A pelenkát stabilan rögzítsük a babán az elöl található rögzítőfülekkel! • Amennyiben a cserék alkalmával azt tapasztaljuk, hogy a pelenka piros nyomot hagy a baba bőrén, akkor vagy túl szorosan rögzítettük, vagy eljött az ideje az egyel nagyobb méret bevezetésének.

A köldökcsonkkal kapcsolatban az alábbiakra figyeljünk:

• Mindaddig amíg a csonk le nem esik, (a születéstől számított körülbelül 10 nap) ápolnunk kell ezt a területet. • A köldökcsonk környékét többnyire elegendő egy tiszta, nedves vattával áttörölni, de alkoholt is használhatunk a tisztításhoz, amennyiben az orvos ezt javasolja. • Különösen ügyeljünk a köldökcsonk alatti területre! Óvatosan tisztítsuk körbe és távolítsuk el az itt megrekedt maradványokat. • Gondoskodjunk arról, hogy a köldökcsonkot levegő érje: használjunk kivágott pelenkát (vagy hajtsuk vissza a pelenka szélét) és vigyázzunk arra, hogy ne legyen szoros a baba pocakjánál.

S végül, de nem utolsósorban amennyiben szivárgást tapasztalunk, valószínűleg eljött az ideje annak, hogy a következő méretre váltsunk.

Sütik elfogadása