Biztonsággal a szabadban napsugárzás idején

Suzanne Dixon Teljesen normális, ha aggódunk a napsugárzás miatt, ugyanakkor valószínűleg becsavarodnánk, ha egész ki sem dughatnánk az orrunkat. Szerencsére nem nehéz megóvni kisbabánk bőrét.

1.Öltözködés okosan

Babánkat laza, jól szellőző, azonban hosszú ujjú nadrágba és pólóba öltöztessük. Ne felejtsünk el széles karimájú kalapot adni rá. Fontos, hogy a Nap perzselő sugaraitól megóvjuk apróságunk finom bőrét.

2. A megfelelő naptej

A naptej régen csak a 6 hónapnál idősebb gyermekek számára volt alkalmazható, de ez mára már megváltozott. Válasszuk a kifejezetten kisbabák számára kifejlesztett változatot (15-30 faktorig) és kenjük be vele mindenhol. Pancsolás után pedig ne felejtsük el újra bekenni őt, majd pedig 2 óránként megismételni a műveletet.

Abból nem lehet baj, ha kicsit többet kenünk rá a kelleténél, hiszen a napégéstől is meg kell óvnunk őt.

3. Akkor menjünk ki, ha már alábbhagyott az UV sugárzás!

A legjobb tanács a kicsi bőrének megóvására az, ha nem megyünk ki a szabadba mindaddig, amíg a Nap sugarai leginkább égetnek (10 és délután 3 óra között). Ez ugyan hosszú időnek tűnhet, de a legtöbb picúr már egészen korán fent van és készen áll a kimozdulásra.

Menjünk el egy sétára, engedjük kicsit otthon játszani és amikor visszaértünk, ebédeljünk meg és fektessük le addig, amíg nagyon éget a Nap. Mire felébred, a sugarak már nem lesznek annyira intenzívek és minden aggodalom nélkül mókázhatunk kint a szabadban.

Ne feledjük, hogy a gyermek az év bármelyik évszakában, bármilyen éghajlat mellett könnyen leéghet.

4. A napégés kezelése

Ha gyermekünk az óvintézkedések ellenére mégis leégne, enyhítsük fájdalmát egy hideg, vizes ruhával, amit a megégett bőrfelületre helyezünk legalább 20 percen keresztül. Lehet, hogy a háziorvos javasolni fogja az acetaminophen vagy az ibuprofen használatát.

Egy zsíros kenőcs, mint például a vazelin vagy az aloe vera segítik a bőr regenerálódását, enyhítik a fájdalmat és megelőzik a kiszáradást. Fontos elkerülni az újra leégést! Nagyobb figyelmet és törődést igényel egész évben az a bőr, amelyet egyszer már megviselt a napsugárzás.

Ha a leégés hólyagosodik, akkor az másodfokú égési sérülés jele lehet, s ezt meg kell mutatnuk orvosnak!

Sütik elfogadása