Az első történések: a baba fejlődésének főbb állomásai

A babák életének első esztendeje rengeteg olyan dologgal van tele, amit akkor élnek át életükben először: az első mosoly, az első kanál bébiétel, az első fogak megjelenése. Ilyenkor minden alkalommal legszívesebben tapsolnánk és ujjonganánk.

Legyen az átfordulás vagy felülés, az első lépések, vagy az első szavak: hogyan örökíthetjük meg ezeket a mérföldköveket és őrizhetjük meg a különleges emlékeket? Ehhez kínálunk most ötleteket.

1. Írásban

Kisbabánk korai éveiben vezessünk naplót! Nem kell hosszan és részletesen írnunk – csupán néhány szó és dátum is segíthet időben megörökíteni a pillanatokat. A naplók segítenek visszaidézni azokat a különleges momentumokat, amikor babánk először mosolygott, első alkalommal állt fel egyedül, vagy az első alkalommal mondta ki a mágikus szót: „anya”!

A naplóvezetés segít megörökíteni az ekkor átélt érzéseinket és egy csodálatos feljegyzés is egyben egy család életéről. Írószerboltokban árulnak kifejezetten babanaplónak szánt jegyzetfüzeteket: ha lejegyezzük bennük a dátumokat és helyszíneket, akkor nem vész el semmilyen lényeges információ. Ha ez nem a mi stílusunk, egy sima jegyzetfüzet is megteszi!

2. Képekben

Néhány eseménynél egy kép többet ér, mind sokezer szó. A diadalmas pillantás egy baba arcán amikor felemeli és elkezdi megközelíteni az első falat borsópüréjét, vagy épp grimaszt vág rá. Esetleg a csodálkozó tekintet amikor első alkalommal lát havat...

Ne felejtsünk el képet készíteni a nagy eseményekről; ez első szülinapról, vagy az első nyaralásról – de a mindennapi pillanatok se maradjanak ki! Gyakran ezek a képek lesznek a legbecsesebbek az elkövetkezendő években.

A babaképek megőrzése tekintetében dönthetünk a hagyományos album, vagy az online verzió mellett. Több cég is készíthet gyönyörű keményfedeles könyveket a képeinkből, ami jól mutat a polcon. Nem kell, hogy a pillanatképek egy félretett dobozban heverjenek!

3. Videón

A modern technológia elérkezett arra a pontra, amikor az események mozgóképpel történő rögzítése épp olyan egyszerű, mint a „felvétel” gomb megnyomása. A videó a fontos eseményekhez lett tervezve – amikor babánk először elindul, énekel, vagy épp valami rosszban sántikál.

Amikor jeles eseményekről készítünk videófelvételt, néhány biztonsági szabályt be kell tartanunk. Mielőtt nekiállunk „forgatni”, gondoskodjunk arról, hogy a terep biztonságos. Nem volna túl szerencsés, ha épp a balesetét és sírását örökítenénk meg.

Bár néha úgy döntünk, hogy felvesszük gyermekünk legfontosabb eseményeit, azonban ne feledjük, hogy az emlékek legfontosabb része, hogy részesei vagyunk azoknak. Keressünk olyan megoldást, amivel megörökíthetjük és egyben átélhetjük a kisbabánk első éveiben bekövetkező fontos eseményeket.

Sütik elfogadása