Babafotózás

Lisa M. Gerry

Csecsemőkről és kisgyermekekről fényképet készíteni olyasmihez fogható, mintha vadon élő állatokat próbálnánk fotózni: alanyaink kiszámíthatatlanok, így kizárt, hogy nyugton maradnak, és mindenkinek jobb az, ha egyfolytában boldogok és elégedettek.

Viszont a végeredmény – egy csodás kép a kicsikénkről – megéri a fáradságot. Íme néhány babafotózási tipp, hogy jól sikerüljenek azok a fantasztikus, képeslapra illő bébiképek.

Akkor fényképezzük, amikor elemében van!

Ne vacakoljunk túl sokat azzal, hogy beállítjuk a gyerkőcöt. Nem biztos, hogy elég sokáig hajlandó egy helyben ülni ahhoz, hogy lefényképezhessük, és minél tovább próbálkozunk, annál valószínűtlenebb, hogy sikerül mosolyra bírnunk.

Készíthetünk fotókat akkor is, ha a gyermekünk épp hason csúszkál a matracán, vagy elmerülten játszik. Érdemes letérdelni, leülni, vagy lefeküdni a földre, hogy a kicsi szemmagasságából készíthessük a felvételeket.

Ne erőltessük a mosolyt!

Erre már biztosan minden újdonsült anyuka rájött, de ne feledjük, hogy minél természeresebb a mosoly, annál jobb lesz a fénykép: ekkor jön át gyermekünk természetes személyisége és ragyogása.

Próbáljunk vicces képeket vágni, hogy gyerkőcünk elmosolyodjon. Nagyobbak esetében csinálhatunk valami vicceset, vagy emlékeztethetjük valamire, ami megnevettette.

Csattogtassunk..

A babafényképezés alapszabálya: készítsünk minél több fényképet. Ne az egyetlen tökéletes képre koncentráljunk, hanem minden lehetséges szögből jó sokat kattintsunk el.

Mivel a gyerekek gyakran izegnek-mozognak, tekeregnek, vagy épp hapciznak a kép készítésekor, minél több képet lövünk el, annál nagyobb az esélyünk arra, hogy jó képek is készüljenek.

Állítsuk be a záridőt!

Derítsük ki, hogy fényképezőgépünk zársebessége állítható-e. Nagyobb zársebességgel élesebb képeket készíthetünk játszó, szaladgáló, ugrándozó, pörgő-forgó gyerkőcünkről. Minél nagyobb a zársebesség, annál kevésbé elmosódott a kép.

Ha másra nem is emlékszünk, ezt az egy babafotó tippet ne feledjük: nyomtassuk ki a fényképeket! Albumba rendezett fényképek között lapozgatni sokkal nagyobb élmény, mint a a gép képernyőjén megnézni őket. Havonta egyszer kijelölhetünk egy időpontot, hogy kinyomtassuk digitális fényképeinket. Nem fogjuk megbánni!

Sütik elfogadása