Healthy-Birthday-Cakes-and-Treats-Children-Love

Wendy Kalen

Az első születésnap megünneplésekor talán kísértést érzünk arra, hogy hagyományos (kissé egészségtelen) partiételekkel rakjuk meg a „terülj asztalkámat”. Azonban egy növekedésben lévő pici számára, - akinek rendkívül fontos a megfelelő táplálkozás, - talán inkább érdemesebb volna átgondolni és újratervezni a „klasszikusokat”. Tippjeink segítenek egy egészséges partimenü összeállításában:

Biotorta ötletek

Az alábbi összetevőkkel egészségesebb tortákat és süteményeket tehetünk az asztalra. Gondoljunk ezekre, amikor nekilátunk a sütésnek!

Mit-mire cserélhetünk?

• A sütéshez használt fehérliszt 1/3-át teljes kiörlésű lisztre; • A margarint vajra; • Zsíros tejfölt sovány tejfölre • 3 egész tojás helyett használjunk 2 tojást és a harmadiknak csak a fehérjét;

Mit süssünk?

• Zabtortát • Gyümölcskenyeret • Zöldséges ropogóst (répa, sütőtök, vagy cukkini felhasználásával) • Burgonyából vagy édesburgonyából készült pogácsákat

Mártogatós

A mártásokat és szószokat – noha maszatolásra fölöttébb alkalmasak – kedvelik a gyerekek. Az egészséges táplálkozás azonban megér egy kis extra takarítást.

Édes mártások • Almaszósz • Pürésített gyümölcsökkel kikevert tejföl vagy joghurt • Banán (bogyós gyümölcsökkel gazdagítva vagy anélkül) rikottával kikeverve

Sós mártások • Krémsajtmártás • Guacamole mártás • Túrókrém • Humusz • Krémes salátaöntet • Zöldségpürék

Mártogatnivaló „katonák” • Sajt • Gyümölcsök • Párolt zöldség (sárgarépa, brokkoli, zöldbab, karfiol) • Uborka • Graham kréker • Teljes kiörlésű pékáru • Csirke- vagy pulykamell sonka szeletek föltekerve

GyümölcsturmixokA pépesített gyümölcsitalokat ma már gyakran spékelik meg zöldségekkel. A tápértékben és vitaminokban gazdag ún. „smoothie”-k finomak és közkedveltek. Az alábbi zöldségekkel tehetjük őket még egészségesebbé:

• Avokádó • Spenót • Főtt sárgarépa • Kelkáposzta • Petrezselyem • Kígyóuborka

Amennyiben a pici még csőrös bögréből iszik, a turmixot fölengedhetjük vízzel, vagy tejjel. (Ha a gyümölcsturmixunk sűrű lett, akkor kis tálkákban kanállal is tálalhatjuk.)

Kreatív ötletek

Kreatív játékokat is rendezhetünk az alapanyagokkal. Például kinevezhetjük „festéknek” a zöldséghasábokat, a tányért pedig festővászonnak. Arcokat rakhatunk ki belőlük, használhatunk főtt metéltet a hajnak, vagy zabból készíthetünk bajuszt!