5 különleges ötlet kisbabád első szülinapjára

A babák életének első esztendeje rengeteg olyan dologgal van tele, amit akkor élnek át életükben először: az első mosoly, az első felülés, az első kanál bébiétel - és nem utolsósorban, a legelső születésnap.

Nem kérdés, hogy ezt a napot szülinapi zsúrral szeretnénk megünnepelni, de az ilyen partik csak néhány óráig tartanak. Próbáljuk ki az alábbi ötleteket, amelyekkel emlékezetessé tehető gyermekünk első születésnapja:

1.Ültessünk egy fát! A picivel együtt a fa is évről évre egyre nagyobbra nő, mély gyökereket ereszt a földbe, ágaival pedig kiterebélyesedik. Az évek során kisfiunk vagy kislányunk minden születésnapján a saját fája mellett készíthetünk róla különleges fényképeket.

Ez az ötlet nemcsak egy remek mód a gyermek életének megörökítésére, de megtanítja őt a környezetével való fontos kapcsolatra is.

2. Készítsünk ágytakarót az első év emlékeiből! Kevés dolog elragadóbb a babaruháknál, de az apróságok olyan gyorsan nőnek, hogy úgy tűnhet, gyermekünk alig párszor vett fel néhány ruhát, és máris kinőtte azokat. Az ágytakaró egy nagyszerű lehetőség arra, hogy megmentsünk egy darabot abból az egyszer hordott babaruhából, amitől sehogy sem tudunk elszakadni, vagy a kis piros dínófejes pizsamából, amitől a baba mindig kacajra fakad.

Ne feledkezzünk meg az első évben használt textíliákról sem: a takarókról, lepedőkről és törülközőkről, rajtuk a számunkra ellenállhatatlanul kedves babamotívumokkal. Gyűjtsük össze az összes hozzávalót, vágjuk őket négyzet alakú lapokra, és készítsünk belőle ágytakarót, amit éveken át őrizgethetünk, hogy amikor „eljön az ideje,” átadhatjuk gyermekünknek.

3. Dokumentáljuk a baba történetét! Válogassuk ki az elmúlt 12 hónap legkedvesebb képeit egy fotóalbumba, és írjunk hozzájuk történeteket, kiemelve a különleges pillanatokat és a pici fejlődésének fontosabb állomásait.

Nem vagyunk jók az írásban? Készítsünk a fotókból egy kisfilmet és adjuk hozzá babánk kedvenc dalát aláfestő zenének. Lefekvés előtt jó lesz újraolvasni a történeteket, vagy közösen megnézni a kisfilmet, így emlékeztetve őt arra, hogy milyen különleges a számunkra és mennyire szeretjük őt.

4. Készítsünk kéz, vagy láblenyomatot! Készítsünk öntőformával lenyomatot gyermekünk talpáról vagy kézfejéről, majd keretezzük dupla keretbe a lenyomattal az egyik oldalon és egy szülinapi portréval a másikon. Ahogy a pici egyre cseperedik, csodálkozva nézhetünk fel majd a kis lenyomatra, miközben azon gondolkodunk, milyen aprócska is volt valaha.

5. Készítsünk „időkapszulát”! Gyűjtsünk össze olyan tárgyakat, amelyek hűen megragadják az első év fontos pillanatait: egy fotót otthonunkról, egy darabot a kedvenc takaróból, a csörgőt, amit gyermekünk mindig is imádott, vagy akár egy felvételt a kedvenc daláról. Rakjuk be őket egy dobozba, majd nyissuk ki a 18. születésnapján. Ez egy olyan ajándék, amelyet szülő és gyermek egyaránt dédelgetni fog élete végéig.

Sütik elfogadása