Ikrek ellátása: A fürdetés kihívásai

Shelly Reese

Amikor eljön a fürdetés ideje, csak két szabály létezik: fő a biztonság és mindent meg kell tenni, hogy tisztára fürdessük az apróságokat!

Minden szülő máshogy közelíti meg a kérdést. Néhány anyuka a konyhai mosdónál állva szereti megfürdetni a babát, mondván, így jóval könnyebb és plusz segítség a mozgatható csaptelep. Mások a frottír törölközővel bélelt műanyag kádacskára esküsznek.

1. Ne kezdjünk el túl korán fürdetni!

A köldöcskonk leeséséig várni kell, addig csak kisebb szivacsos mosdatásokkal tudjuk a babákat tisztán tartani.

Ne fürdessük minden este!

A túl gyakori fürdetés kiszáríthatja az újszülöttek érzékeny bőrét, így heti pár alkalom éppen elég.

3. Fürdessük külön a babáinkat!

A vizes, sikamlós babánál semmi sem csúszik jobban! Alapszabály, hogy az egyik kezünk mindig a baba alatt legyen, ezért két kéz kevés volna két pici fürdetéséhez!

Mivel a csecsemőket nem szükséges minden nap mosdatni, fürdessük egyiket az egyik, máiskat a másik napon.

4. Dolgozzunk csapatban!

Amennyiben a párunk is otthon van, a fürdetés számára is remek alkalom lehet egy kis minőségi együttlétre a picikkel. Amíg egyikünk a picurt fürdeti, addig a másikunk szórakoztathatja a testvérét, vagy a fürdés utáni teendőket készítheti elő.

5. Használjunk megfelelő eszközöket!

Ha fürdőszobánkban a tusolófej mozgatható, használjuk ki! Segítségével sokkal könnyebben és gyorsabban végezhetünk a fürdetéssel.

6. Akkor fürdessünk, amikor van rá lehetőség!

Senki nem mondta, hogy a fürdés mindenképp egy esti program kell legyen. Ha a babák nyűgösek, vagy álmosak a késői órákban, vagy az idősebb testvér nehezíti meg a folyamatot a nap végén, nyugodtan megpróbálhatjuk a korai órákra átteni a fürdetést. Amennyiben etetés után szeretnénk lefürdetni a csemetéket, úgy adjunk egy kis időt számukra, hogy a pocakjuk megnyugodjon az étkezés után.

7. Mindent készítsünk elő!

Fürdés előtt készítsünk össze mindent elérhető távolságra. Szükség lesz a mosdókesztyűre, babaszappanra, törölközőkre, tiszta pelenkákra és pizsamára egyaránt. Érdemes mindent karnyújtásnyira tartani, így sokkal gyorsabban befejezhető a folyamat és gördülékenyebben lehet folytatni a nagyobb testvérrel.

8. Vegyünk csúszásgátlót a kádba!

Ha az ikreink elérik a kort, hogy együtt fürödhessenek, ellenőrizzük a kádat, hogy van-e benne csúszásgátló, ami nagyon komoly baleseteket előzhet meg.

9. Legyünk éberek

A fürdés és fürdetés nekünk is egy kedves esemény, de azért ne dőljünk hátra! Bár a kádban „ázni” nagyon kellemes és pihentető, soha ne hagyjuk gyermekeinket őrizet nélkül!

Sütik elfogadása