Az alapok: ikrek ellátása

Sarah Pottleger

Mielőtt ikreknek adunk életet, gondoskodjunk arról, hogy megbízható segítséget találunk környezetünkben.

Az a tudat, hogy bármikor hívhtunk egy családtagot, vagy barátnőt, segít lecsökkenteni az ezzel járó stresszt. Ne habozzunk segítséget kérni – az ikrekről való gondoskodás igen fárasztó feladat, és nem kell úgy éreznünk, hogy támasz nélkül maradtunk.

Ne ragaszkodjunk a régi dolgokhoz!

Ha azt tapasztaljuk, hogy otthonunk a megszokottnál kissé rendetlenebb, vagy tele a szennyeskosár, ne idegeskedjünk miatta! Az ikrek miatt most nem mehet minden úgy, mint régen, ezért semmiképp ne érezzünk lelkiismeretfurdalást, ha valamivel csúszásban vagyunk!

Az első 6-8 hét általában a legnehezebb és most nincs fontosabb, minthogy az újszülöttekre összpontosítsunk!

Legyen időnk a kötődés kialakítására!

Sok szülő izgul amiatt, hogy nem marad majd ideje a meghitt pillanatokra. Érthető, hogy ikrek mellett az ember sokkal elfoglaltabb, és magára is kell időt szánnia. Azonban vannak olyan tevékenységek, melyeket kiválóan felhasználhatunk a kötődés kialakítására:

A tisztába tevés ideje A pelenkázás például tökéletes „program”. Szánjunk rá időt és fakasszunk mosolyt az arcocskákra! Énekeljünk és beszéljünk hozzájuk sokat!

Etetés a párunk bevonásával Ha cumisüvegből etetjük a piciket, etesse partnerünk az egyik, míg mi a másik babát! A következő alkalommal pedig cseréljünk; alkalmazhatjuk ugyanezt a módszert a pelenkacserék alkalmával is.

Alapvető eszközök, melyekre mindkét picinek szüksége van

Noha néhány gyártó külön ikreknek is gyárt ezekből, azonban jobb, ha mindegyik babának sajátja van az alábbi tárgyakból:

• Autóülés • Etetőszék • Kiságy

Még valami!

Ne feledjük: nem vagyunk egyedül a problémánkkal! Beszéljünk más, ikrekkel élő szülőkkel, hiszen rengeteg hasznos tanáccsal szolgálhatnak számunkra.

Sütik elfogadása