Hogyan bújtassuk ágyba a tipegőnket stresszmentesen?

Winnie Yu

2014. 10. 17.

Egyszer sír, egyszer nevet. Utána vizet inna. Mi pedig csak aludni szeretnék. Az alábbi lépések betartásával könnyebben elaltathatjuk tipegőnket.

A nap végére elfáradunk, de az energikus gyermekünk még mindig bírja – minden altatására tett próbálkozásunk ellen küzd.

Nem szokatlan a tipegőktől, hogy tiltakoznak a lefekvés ellen. De a megfelelő alvás elengedhetetlen a gyermekek egészségéhez, nem is beszélve a saját kipihentségünkről. Rajtunk múlik csupán, hogy egészséges alvási szokásokat alakítsunk ki nála, amire egész élete során szükség lesz. Íme néhány tipp mindehhez.

Alakítsunk ki napirendet!

Kezdjünk minden estét egy megnyugtató rutinnal, ami felkészíti a kicsit a lefekvéshez. Esténként átöltözés pizsamába, fogmosás és arcmosás egyértelművé teszik, hogy ezek azok a dolgok, amelyek megelőzik a lefekvést. Ezeken kívül még segíti a megnyugvást a csendes zene, felolvasás egy könyvből, vagy akár egy fürdetés is. Kerüljük a játékot a gyerekkel ebben az órában, mert ettől csak izgatottabbá válik, mint nyugodtabbá.

Legyünk következetesek!

Minden nap tartsuk magunkat a megszokott rutinhoz, így a kicsi tudni fogja, hogy mikor vár rá a lefekvés. Hamarosan megtanulja, hogy mit várunk tőle ilyenkor.

Tegyük kényelmessé!

Engedjük, hogy magával vigye a szeretett maciját az ágyba. Adjuk neki a kedvenc takaróját, engedjük meg, hogy igyon egy kis vizet. Kapcsoljuk fel az éjszakai fényt, mielőtt becsukjuk az ajtót. Ha eleget teszünk csemeténk szükségleteinek, akkor könnyebben megnyugszik – kevesebb okot hagyjunk neki, hogy kikeljen az ágyból.

Várjunk, mielőtt válaszolunk a hívásra!

Gyakori ebben a korban, hogy miután kilépünk a szobából, máris kiabálnak értünk. Álljunk ellen a kényszernek, hogy minden alkalommal, amikor hív a gyerek, egyből válaszoljunk. Várjunk pár másodpercet mielőtt ezt megtennénk! Minden alkalommal, amikor újra hív, várjunk pár másodperccel többet, esélyt adva arra, hogy elalszik, mielőtt válaszolunk. Amikor mégis válaszolunk, emlékeztessük, hogy alvásidő van. Ha bemegyünk a szobájába, ne kapcsoljuk fel a fényt és ne időzzünk nála sokáig! A szükségesnél több törődés csak még jobban felkelti. Minden alkalommal, amikor bemegyünk, maradjunk a lehető legtávolabb az ágyától!

Legyünk türelmesek!

Gyermekünknek nem megy egyik napról a másikra az alvási szokások elsajátítása. Nem könnyű neki, mivel szereti a társaságunkat. Tegyük minden éjjel ugyanazt! Előbb-utóbb megtanulják elfogadni és a lehető legtöbbet kihozni az éjszakai alvásból.

Sütik elfogadása