Alvás: Mókás altatási szokások

Pamela Kruger

Gyermekünk lefektetése sok mókával járhat, de tényleg! Kövessünk az alábbi 11 tippet (és trükköt), és meglátjuk, hogy gyermekünk alig várja majd a pizsama felvételét, a mese meghallgatását, de még a fogmosást is.

1. Választhasson pizsamát!

Gyermekünk jobban szeretne a piros pizsamába bújni, mint a zöldbe? Választási lehetőséget biztosítva számára, a lefekvés feletti irányítás érzését nyújthatjuk neki. Azonban ne kínáljunk fel túl sok alternatívát, mert ezzel csak megnehezítjük a döntését!

2. Játsszunk játékokat a fürődkádban!

Sok kisgyerek és óvodás szeret játékokkal játszani a vízben. Néhányuk oda van a vízálló könyvekért. Egy biztos: szappanbuborékot fújni mindegyikük szeret!

3. Tegyünk be zenét

Gondjaink adódtak azzal, hogy a fogorvosok által javasolt két perces fogmosást betartassuk csemeténkkel? Játszunk le egy kétperces számot (engedjük meg, hogy ő válassza ki melyiket!) és hagyjuk, hogy addig mossa a fogát, amíg véget nem ér.

4. Mondjunk el egy történetet!

Találjunk ki egy történetet, amelyben a főszereplők a gyermekünk nevét és személyiségi jegyeit viselik. Nem kell egy túl komplikált történetet kitalálnunk – a gyerekek fel lesznek dobva csupán attól, hogy ők a mese főhősei.

5. Engedjük meg gyermekünknek, hogy kiválasszon egy könyvet!

Mindez a döntéshozás fontos érzését adhatja számára.

6. Tanulmányozzuk a csillagokat!

Néhány perccel lefekvés előtt, lessünk ki az ablakon majd fürkésszük együtt a Holdat és csillagokat, és élvezzük közösen a látványt.

7. Kívánjunk jó éjszakát mindenkinek! (és mindennek)

Sok gyerek élvezi, ha törődnek velük azzal, hogy jó éjszakát kívánunk – a játékoknak, plüssállatoknak, és a családtagoknak. Az idősebb gyermekek is örömmel csatlakozhatnak hozzánk ebben a rituáléban.

8. Beszélgessünk lefekvéskor!

Ez egy nagyszerű alkalom nekünk és csemeténknek arra, hogy egy csöndes beszélgetést folytassunk. Kérdezzük meg mi volt a legjobb és legrosszabb része a napjának! Ha gyermekünk még csupán két-három szavas tőmondatokban beszél, vegyük át mi a főszerepet – lágy, kellemes hangon idézzük fel, mit csináltunk aznap!

9. Énekeljünk altatódalt!

Egy egyszerű dallam és szöveg újra és újra ismétlése hihetetlenül megnyugtató lehet a baba számára.

10. Lazítsuk el az izmokat!

A gyerekek szeretik a masszírozást. Ha van idősebb testvér, kipróbálhatunk egy játékot, ami megtanítja őt ellazulni. Mondjuk meg neki, hogy feszítse meg és ernyessze el az izmait, a lábujjaitól kezdve felfelé egészen a szeméig.

11. Ne feledkezzünk meg a plüss barátokról!

Sok gyerek egy kicsit ijesztőnek találhatja a lefekvést, mert számára az elszigetelődést jelent. Maga mellett tudva kedvenc plüssállatát segíthet neki ezzel megbirkózni – és remélhetőleg hamar elaludni!

Sütik elfogadása