Altatási szokások: meseolvasás

Cheryl Lock

Szakértők szerint a hangos felolvasás egyértelműen hasznos, hiszen egyszerre szórakoztatja tipegőnket és segíti elő a fejlődését. A babakönyvek beiktatása az esti rutinba több okból is jó ötletnek bizonyul. Elsőként, igen nehéz vitatkozni azzal a ténnyel, miszerint a gyermek olvasási készségei összefüggésben vannak a későbbi sikereivel.

Ugyanakkor az olvasás egyfajta interaktív játék is lehet a csemeténkkel, ami tökéletesen fejleszti a fantáziáját!

Azoknak a babáknak, akiknek épp fejlődésben vannak az érzékelő készségei, nagyszerű megoldást nyújthatnak a különböző anyagból készült könyvek (pl. filc, bolyhos, bársonyos, puha), az egymástól eltérő felületek tapintásának megismeréséhez. Az olvasás pedig mindenképp hasznos lesz a számára!

1. Kötődés

Olvasás közben tartsuk az ölünkben csemeténket! Ez az intimitás és a hangunk elősegíti, hogy a későbbiekben ezekre a jó emlékekre asszociáljon a gyermek, és ahogyan nő, sokkal jobban hozzá fog szokni az olvasáshoz.

2. Képi asszociáció

Ha segítünk a picinek a könyvben található tárgyak beazonosításában, illetve beszéltetjük őt, azzal fejleszteni fogjuk az olvasási készségeit, és a vizuális pontosságot.

3. Készségfejlesztés

A szülő-gyermek olvasási rituálé elősegíti a szociális és érzelmi fejlődést. Öt alapvető korai olvasási készség létezik: fonetikus tudatosság, hangzástan, szókincs, szövegértés és a folyékonyság. Gyerkőcünk pedig ezeket szépen „magába szívja” minden esti olvasás alkalmával.

4. Nyelvi fejlődés

A könyvek ismerete és az iskola előtti olvasás hozzájárul a nyelvi fejlődéshez, amely egy alapvető készség.

Sütik elfogadása