Alapvető óvintézkedések a baba biztonsága érdekében

A gyermekünk biztonsága és egészsége a legfőbb aggodalmunk, így tehát nem csoda, hogy az anyukák rengeteg időt töltenek a gyerekek biztonságával kapcsolatos eszközök telepítésével és használatával. Most, hogy már gyermekünk kúszik-mászik vagy jár, teljesen más veszélyforrások leselkednek rá.

Íme, milyen óvintézkedések szükségesek ahhoz, hogy gyermekünket biztonságban tudhassuk.

1. Biztosítsuk az ablakokat!

Az ablak biztosítékok (rácsos torlaszok, amik nem többek mint 10 centiméter, hozzáfogatva az ablaktesthez) vagy az ablak torlaszok (állítható biztonsági eszközök, amelyek meggátolják, hogy az ablak 10 centiméternél tovább nyílhasson), az egyik legfontosabb elemei gyermekünk biztonsági felszerelésének. (Egy felnőtt könnyedén leszereli ezeket tűz esetén.) Győződjünk meg arról is, hogy az ablakredőnyökről vagy napellenzőkről nem lógnak le zsinórok, mivel a kötelek balesetveszélyesek a kisgyermekek számára.

2. A bútorok biztosítása

Egy kíváncsi, már járni tudó kisgyerek bútorokat mászik meg, (beleértve a TV állványokat és a szekrényeket is) hogy elérhessen bizonyos tárgyakat. Ezek azt eredményezhetik, hogy a bútorok és állványok elborulhatnak, balesetet okozva a gyermekünknek. Előzzük meg ezeket a baleseteket azzal, hogy a nagy bútorokat, - mint például a konyhaszekrényeket, TV állványokat, pelenkázóasztalt és a könyvespolcokat, - a falhoz rögzítjük.

3. Zárjunk el minden mérgezőt!

Zárjuk el a potenciálisan veszélyes termékeket – tisztítószereket, gyógyszereket és kozmetikumokat egy dobozba vagy a konyhaszekrénybe, ahol a termékek a gyermek látószögén kívül esnek és semmiképp sem érheti el őket. A pelenkázó táska és a pénztárcánk is veszélyt jelenthetnek, főleg, ha azok tartalmaznak kéztisztítókat, pénzérméket vagy cukorkákat, amelyek fulladást okozhatnak.

Ahelyett, hogy a táskát használaton kívül a földre dobnánk, tegyük azt a szobapolcra úgy, hogy ne tudja a gyerek elérni.

4. Előzzük meg az égést!

A finom bababőr nagyon érzékeny! A vízmelegítőt állítsuk be 50 fokosra és mindig ellenőrizzük le a kád vizének hőmérsékletét, mielőtt fürdetnénk gyermekünket! A konyha egy másik veszélyes forrázási helyszín, így hát a tűzhely elülső lapjai helyett használjuk inkább a hátsó lapokat, amikor csak mód van rá.

Elengedhetetlen, hogy nagy hangsúlyt fektessünk a gyermekbiztonsági óvintézkedésekre, hiszen a kicsik ilyenkor önállósulnak és kezdik el felfedezni a világot, így hát átolvastuk ezt a listát, menjünk le a kicsi szintjére és nézzünk körül, mi jelenthet még lehet potenciális veszélyt a számára. Sokkal nyugodtabbak leszünk a tudattal, hogy gyermekünk biztonságban van!

Sütik elfogadása