Biztonság az autóban

Marygrace Taylor

Újdonsült szülőként, a baba biztonsága a legfontosabb dolog számunkra, így minden bizonnyal a kicsi biztonságos utazása az autóban szintén eszünkbe fog jutni. Íme, mit kell tudnunk a biztonságról, amikor úton vagyunk.

Legyen az ülés biztonságos!

Azt tudhatjuk, hogy egy csecsemőülés az autóban megmentheti gyermekünket egy autóbalesetben, azonban nekünk is meg kell győződnünk arról, hogy az ülésnek erős rögzítőrendszere van, hátrafelé néz és az oldalai is ki vannak bélelve, hogy a lehető legjobb védelmet nyújtsa.

Ellenőrizzük le azt is, hogy a babaülés biztonságosan van-e rögzítve! Amennyiben bizonytalanok volnánk, nézessük meg autószerelővel, vagy kérdezzük meg az üzletet, ahol a gyermekülést megvásároltuk!

Mindig csatoljunk be!

A kisbabákat és kisgyermekeket mindig a számukra kialakított gyerekülésben utaztassuk! Talán jobban örülnénk annak, ha az ölünkben ülne és keresztülhúznánk magunkon a biztonsági övet, azonban egy pici soha ne utazzon a felnőttek ölében!

Babák a hátsó ülésen

A hátsó ülés minden esetben a legbiztonságosabb a babáknak és gyerekeknek, mivel a légzsák egy esetleges baleset alkalmával erősen megütheti őket.

Ellenőrizzük az ablakokat!

Mielőtt felhúznánk az ablakot az autóban, mindig ellenőrizzük a kicsi ujjait, nehogy becsípjük őket! Habár elmondhatjuk folyton babráló gyermekünknek, hogy tartsa a kezét az ölében, biztos ami biztos, kapcsoljuk be a gyerekzárat!

Ne beszélgessünk és ne sms-ezzünk vezetés közben!

Nagyjából az anyukák 78%-a állítja magáról, hogy szokott telefonálni vezetés közben (és 26 százalékuk pedig, hogy üzenetet írnak vagy olvasnak a mozgó járműben). Valószínűleg már milliószor hallottuk, de sosem elégszer: NE használjuk telefonunkat vezetés közben – nem éri meg a kockázatot!

Mindig vigyük magunkkal gyermekünket!

Lehetséges, hogy könnyebbnek tűnik a gyereket a kocsiban hagyni amíg beugrunk a boltba egy-két apróságért, ám ez határozottan nem biztonságos! A gyerekek teste gyorsabban hevül fel mint a felnőtteké, és az autóban lévő hőmérséklet könnyedén felszökhet akár igen magas hőfokra is mindössze 10 perc alatt! Ilyen esetekben a gyermekek felhevülhetnek, akár hőgutát is kaphatnak!

Sütik elfogadása