Elengedhetetlen biztonsági óvintézkedések a tipegők érdekében

Biztonsági ellenőrzőlista

Íme néhány biztonsági óvintézkedés, amire szükség van, akármilyen idős is a kisgyermek. A gyorslista az alábbi:

  • Ne rázzuk meg illetve ne csapjuk meg zordan a kisbabát vagy kisgyermeket! Adjuk oda másnak a kicsit, vagy tegyük be a kiságyába vagy járókájába, és szabaduljunk el, ha úgy érezzük, nem vagyunk urai a helyzetnek. 

  • Tegyünk otthonunkat bababaráttá, például tegyünk minden gyógyszert nem elérhető helyre. 

  • Ellenőrizzük a babysitter, a gyermekgondozó, az óvoda munkatársai esetében is, hogy lakásuk illetve gondozó létesítményük biztonságos-e! 

  • Előzzük meg az égési sérüléseket és igyekezzük megoldani a tűzbiztonságot: a serpenyők nyelét fordítsuk befelé, és minden felfelé kapaszkodót kössünk elérhetetlen magasságba!

  • Vezessünk óvatosan, mindig kössük be gyermekünket a gyerekülésbe! 

  • Előzzük meg a fulladást: Ne engedjük, hogy a kisgyerek teli szájjal masírozzon körbe-körbe. 

  • Hagyjuk abba a dohányzást – ha nem megy, soha ne dohányozzunk kisgyermekünk környezetében. 

  • Fontos a vízbiztonság: Gondoskodjunk róla, hogy minden vízmedence körül legyen kerítve, a víz körül maradjunk gyermekünk mellett minden másodpercben, és minden vízi úton használjunk jóváhagyott mentőövet. Még egy aprócska akvárium is veszélyes a kicsink számára, ha beleesik – úgyhogy vigyázzunk! Ne hagyjunk ott még egy vödörnyi vizet sem, ha gyermekünk számára elérhető közelségben van! 

Jó ötlet

Ha a gyermekünk jelenlegi vagy korábbi egészségügyi problémája miatt családorvos- vagy kórházváltásra kerül sor, kérjünk másolatot a korábbi orvosi leleteiről, és tartsuk összesítve egyetlen dossziéban. Az új orvosnak így rendelkezésére áll az összes szükséges információ, és a memóriánkat sem kell próbára tennünk. Ha gyermekünk kórtörténete komplikált, kérjük meg a családorvost, hogy egyoldalas összefoglalót diktáljon le a dosszié elejére. És ha gyermekünk gyógyszert szed, mindig vigyük magunkkal a tablettás dobozt benne egy mintával, ha bármilyen orvoshoz vagy kórházba megyünk.

Sütik elfogadása