A lépcső megmászása és azon is túl

Ellen Neuborne

Most, hogy a baba elkezdett járni, a világ hirtelen tele lett kihívásokkal. Talán ösztöneink azt súgják, hogy tartsuk távol kicsinyünket bármitől, ami az eséshez vezethet, ugyanakkor meg is taníthatjuk őt hatékonyan navigálni!

Onnantól kezdve, hogy elsajátítja a trükköket, sokkal felkészültebben vághat neki a nagyvilágnak, és fokozott önbizalommal sétálhat.

Használjunk védőrácsot!

A legtöbben valószínűleg már rendelkeznek védőráccsal a lépcső tetején és alján is – ez pedig jó hír. Mi a szövettel bevont habszivacs vagy kartonpapír táblákat ajánljuk!

Ha gyermekünk már magabiztos kis sétáló, mutassuk meg neki, hogyan kell egy igazi (szőnyeg borítású) lépcső korlátjába kapaszkodni. Mutassuk meg azt is, hogyan tud popsiján fokozatosan lejönni, ha az még nem megy olyan magabiztosan, mint a felfelé menet. Engedjük, hogy fel alá járkálva gyakorolja a lépéseket, hogy aztán végül tökéletesen menjen!

A teljes lépcsősor

Amikor már tökéletesen megy az első három lépcsőfok bevétele, jöhet a lépcső többi része – természetesen csakis a mi alapos felügyeletünk mellett.

Engedjük, hogy egészen a lépcső tetejéig másszon, s közben végig biztassuk, hogy kapaszkodjon a korlátba! Ezek után jöhet a lefelé menet gyakorlása. Maradjunk mindig közel hozzá, s álljunk egy lépcsőfokkal lejjebb, hogy meg tudjuk fogni, ha netán megbillenne!

Egyéb akadályok

Ha azt hittük a lépcső kihívás lesz, csak várjunk, míg a baba találkozik a kinti nagyvilággal! Tele van trükkös akadályokkal, amely minden korban kihívás elé helyezi a sétálókat.

Ezeknek leküzdése érdekében, először is apelláta nélkül tartassuk be az első és legfontosabb szabályt: az állandó kézfogást! A liftek, mozgólépcsők, stb. mind új élmények kis felfedezőnk szemében. Mivel minden bizonnyal sok másik ember is körbevesz bennünket ilyenkor, nem mindig engedhetjük meg magunknak a kellemes, ráérős tempót, ahol időnk van tanítgatni és elmagyarázni mindent.

Fogjuk szorosan a kis tipegő kezét a manőverezés közben! Mindegy mennyire tűnik magabiztosnak, a kézfogást várjuk el. Utasítsuk gyermekünket, hogy egy mozgólépcsőn vagy mozgó járdán történő menetelkor egyik kezével fogja meg a korlátot. Ezekkel a szabályokkal kapcsolatban igenis legyünk szigorúak és következetesek!

A kicsi gyerekek égnek a vágytól, hogy felfedezzék környezetünket, segítségünkkel pedig még a legnehezebb terepeken is meg tudják majd állni helyüket!

Sütik elfogadása