A lakás biztonságossá tétele a tipegő számára

Mindent megteszünk gyermekünk védelme érdekében. Most hogy a kicsi már tud járni és fel alá mászkálni a lakásban, a biztonság elengedhetetlenné válik. Minden bizonnyal ennek érdekében már megtettük a kellő lépéseket, azonban mindig akadhat néhány olyan potenciális veszélyforrás, amire esetleg nem is gondoltunk.

Íme egy egyszerűen követhető lista, mely segít megszabadulni minden veszélyforrástól, kis felfedezőnk szabadságának érdekében.

1. Ereszkedjünk le a baba szintjére!

Minden bizonnyal már megtettük ezt mikor a baba elkezdett mászni, azonban most, hogy már jár, sokkal több mindent el tud majd érni, olyan dolgokat is, melyeket lelökhet, vagy magára boríthat.

Guggoljunk le az ő magasságába és szabaduljunk meg minden olyan dologtól, amelyek sérülést vagy fulladást okozhatnak. A élvédők gondoskodnak arról, hogy a baba ne tudja beverni a kobakját az éles sarkokba. Távolítsunk el minden olyan bútordarabot, amely bizonytalan lábakon áll, nehogy a baba magára borítsa azt.

Rögzítsük a könyvespolcokat, fiókokat és egyéb labilis bútorokat a falhoz, nehogy eldőljenek!

2. Előzzük meg a mérgezést!

Semmiképpen ne tartsunk a gyermek közelében veszélyes anyagokat, melyek mérgezéshez vezethetnek. Ebbe a kategóriába számos otthoni növény, gyógyszer, mosogatószer, szappan, fertőtlenítő és számos egyéb alkoholt és mérgező anyagot tartalmazó termék is beletartozik.

Érdemes minden potenciálisan mérgező, vagy ártalmas terméket eredeti csomagolásában tartani, hogy lássuk a címkéket és biztonsági információkat. Ha nincsen lehetőségünk mindent eltenni, az elérhető szekrényajtókat zárjuk be.

Emellett, gondoskodjunk róla, hogy mindig kéznél legyen a kórház toxikológiai osztályának telefonszáma!

Lépcsők és ablakok

Használjunk védőrácsot a lépcső tetején és alján, illetve minden olyan szoba bejáratánál, ami veszélyes tárgyakat tartalmaz. Távolítsunk el minden olyan bútort az ablakok közeléből, amelyen keresztül a baba fel tudna mászni a párkányra. Ebbe kiságy is beletartozik. Vigyázzunk az ablakredőnyök zsinórjaira is, a fulladás veszélyének elkerülése végett!

Egyéb fontos óvintézkedések

• Vásároljunk biztonsági aljzatvédőket az áramütés elkerülése érdekében! • Csakis a gáztűzhely hátsó lapjait használjuk! • Használjunk ajtótámaszokat, nehogy a kicsi becsípje ujjait vagy lábujjait! • Használjunk WC lakatokat, hogy a baba ne tudja kinyitni a fedelet! • Áramtalanítsunk minden olyan elektronikai eszközt, amit nem használunk! • Távolítsunk el minden olyan kisméretű padlószőnyeget, amin el lehet csúszni!

Ne felejtsük el, hogy a baba mostmár olyan területeket fedez fel, amelyek eddig elérhetetlenek voltak számára. A ,,bababiztosság” megteremtése során a logikát kell követnünk, ezek az alapvető figyelmeztetések pedig segítenek abban, hogy még inkább biztonságban tudhassuk gyermekünket!

Sütik elfogadása