Pelenkák: mi alapján válasszunk?

Az első szempont amit a pelenkaválasztásnál figyelembe kell vennünk: hogyan illeszkedik a babára? Mivel a picik gyorsan nőnek, ezért fontos, hogy megtaláljuk számukra a megfelelő méretet!

Mielőtt terméket választunk, a végső döntés meghozatala előtt vegyünk pár szempontot figyelembe, mint például az ár, a kényelem, vagy a nedvszívóképesség.

Kényelem

Győződjünk meg arról, hogy a pelenka anyagai kényelmesek a baba bőrének. Amennyiben a baba bőre érzékeny,

Nedvszívóképesség

A pelenka kiválasztása során rendszerint ez a legfontosabb szempont. Mértékét az határozza meg, hogy a pelenka mennyire tartja szárazon a baba bőrét.

A babák bőrének szárazon tartása segíthet a pelenkakiütése kialakulásának megelőzésében.

A pelenka mérete

A pelus mérete a babák súlyához van igazítva, és a csomagoláson kerül feltüntetésre. Számos pelenka a tervezésnél azt is figyelembe veszi, hogy milyen aktív a viselője. Amennyiben gyermekünk már mászik, kúszik vagy jár, akkor célszerűbb az aktív babákra tervezett termékeket választani.

Ha már a baba érkezése előtt vásárolunk pelenkát, nem árt, ha a nőgyógyászunkkal megállapíttatjuk a magzat körülbelüli súlyát és ahhoz igazodunk. Elképzelhető, hogy kisbabánk átugorja az újszülött méretet.

Hány pelenkát tartsunk kéznél?

A szülők gyakran teszik föl a kérdést: „hány darab pelenkára lesz szükségem?” A csecsemők néhány óránként ürítenek székletet, ezért napi 7-8 darab pelenkára minden bizonnyal szükségünk lesz. Nem árt, ha pár darabot olyan helyeken is elhelyezünk, ahová gyakran járunk a babával (például rokonoknál).

Ne feledjük: a babák nagyon gyorsan nőnek az első pár év során. Mérjük föl, milyen tempóban gyarapszik a baba a kezdeti időszakban, és ennek megfelelően „tankoljunk fel” a méretekből, ha nem akarjuk, hogy kinőtt pelenkák halmozódjanak fel otthon.

Általában elmondható, hogy a kisbabák első évében körülbelül 3,000 darab pelenkára lesz szükségünk!

A pelenkák típusai

Noha az eldobható pelenkákat a mindennapos használathoz tervezték, léteznek egészen különleges célra gyártott pelusok is.

Példának okáért az úszáshoz különleges, vízálló pelenkára van szükség. A bilire szoktatás időszakában pedig sokféle termék közül választhatunk, a különféle pelenkáktól a trenírozáshoz szükséges bugyipelenkákig.

Sütik elfogadása