A babák széklete

Fejtörést okoz számunkra az, hogy újszülött babánk eleget kakil-e? Nos, a mennyiség minden babánál más és más. Egy hónap elteltével az anyatejes csecsemőknél teljesen normális, hogy pár napig, de akár egy hétig is elmaradhat a széklet. Azonban ha kisbabánk nem kakil minden nap az első hónapban, az azt is jelentheti, hogy nem jut elegendő táplálékhoz.

A tápszeres babák szinte minden nap kakilnak. Nincs okunk az aggodalomra: akár egyik, akár másik módszerrel etetünk, a lényeg, hogy a pelus tartalma minden nap ugyanazt a látványt nyújtsa.

Mi a normális?

Ne ijedjünk meg, amikor újszülöttünk első pelenkáját cseréljük, hiszen az első bélsár általában zöldes feketés színű lesz, ami a leginkább a kátrányhoz hasonlít, ezért magzatszuroknak is hívják.

Ha ennek a korszaknak vége szakad, széklete már „normális” állagú és színű lesz majd, vagyis olyan, ami az ő szervezetének optimális.

Ebben az esetben már minden azon múlik, hogy mivel tápláljuk a picit. Az anyatejjel táplált babák esetében zöldes-barnás, vagy sárgás-barnás kakikra számíthatunk. 5 nap eltelte után, bebarnulnak vagy besárgulnak és szemcsés állagúak lesznek.

Ez teljesen rendjén való és ez az egészséges szervezet jele.

A tápszerrel tápláltak ugyanakkor pépes állagú, sárgás-barnás kakira számíthatnak.

Mit jelezhet a széklet?

Ha kisbabánk két egymást követő székletének a színe eltérő, nem kell rögtön megijedni! Két szín van, amit nem akarunk gyermekünk pelenkájában látni_ a fehér (ami májbetegségre utalhat), vagy a piros (ami a vérzés jele lehet.)

Beszéljünk a gyermekorvossal ha bármelyik előfordulna! Az állagot illetően, valószínűleg sokfélét fogunk látni, de külön nagy figyelmet fordítsunk a részben vizes (ami a hasmenés jele), vagy a kavicsos szerű kakira (ami a székrekedésre utal.)

Sütik elfogadása