Hogyan őrizzük meg az apró fogacskák ragyogását?

Fogaink egészsége egész életünk során elengedhetetlen része az általános egészségünknek és megjelenésünknek. A preventív fogászat már olyannyira modern napjainkban, hogy gyermekeinknek akár egész életükön át ragyogó és fehér fogaik lehetnek.

Noha a gyerekek alapvetően félnek a fogászattól és a fogászati beavatkozásoktól, valójában nincs okuk rá. Évente kétszer mindenképp vigyük el őket ellenőrzésre!

Íme néhány dolog melyet tehetünk annak érdekében, hogy kialakítsuk a megfelelő szájápolási szokásokat a csemeténknél annak érdekében, hogy mindig egészséges fogaknak örvendhessen.

Válasszunk egy gyerekbarát fogászatot!

Keressünk egy megbízható gyermek fogászati klinikát a közelünkben, melynek kialakítása, dekorációja és légköre mind kifejezetten a gyermekek számára kerültek kialakításra, az itt dolgozó szakemberek pedig gyermekfogászati problémákkal foglalkoznak.

Menjünk el még a vizsgálat előtt!

Látogassunk el a fogászati rendelőbe még a vizsgálat előtt, hogy gyermekünk megismerkedhessen a környezettel!

Legyünk tisztában a saját hozzáállásunkkal!

Sok szülő maga is rendelkezik kellemetlen fogászati élményekkel, amelyek kimondatlanul is negatív üzeneteket közvetíthetnek a gyerek felé. Lehetőleg az a szülő kísérje el a gyereket a fogászatra, akinek pozitívabb a hozzáállása.

Becsüljük a tejfogakat!

Noha az első tejfogak előbb-utóbb kihullanak, fontos, hogy vigyázzunk rájuk! Ha kell, tömessük be őket és húzzuk ki azokat, amelyek elhaltak: egyszóval gondoskodjunk a fogíny és a fogágy egészségéről!

Vegyük számba mindazokat a lehetőségeket, amelyek a saját gyerekkorunkban még nem álltak rendelkezésre, és bátran tegyük fel kérdéseinket a fogorvosnak! A fogászati látogatások közötti időszakban az alábbiakkal segíthetünk abban, hogy csemeténk fogai ragyogjanak:

Tanítsuk meg gyermekünket a napi kétszeri fogmosásra!

Ideális esetben minden reggel és este mossunk fogat! Legalább az esti fogmosásokat felügyeljük 7 éves kor alatt és minden fogmosást 4 év alatt!

Használjunk puha sörtéjű fogkefét!

A kemény sörték ugyanis felsérthetik a fogínyt. A fogkefét félévente, - vagy amikor annak sörtéi elkoptak – cseréljük le!

Mérjük az időt!

Állítsunk be egy stoppert a fördőszobában három percre. Ennyi idő kell ugyanis az alapos tisztításhoz.

Ellenőrizzük a fluorid bevitelt!

Érdeklődjünk a fogorvosnál egyéb fluoridtartalmú készítmények használatával kapcsolatban, mivel annak típusa és mennyisége függ attól is, hogy milyen vizet használunk. Az ásványvizekben található fluoridmennyiség nem biztos, hogy elegendő!

Kerüljük a ragacsos ételeket!

A legtöbb gumicukor és pasztella többnyire nem más mint tömény cukor, amely képes egész nap megtapadni a fogakon.

A megfelelő otthoni szájápolással, valamint a fogászati látogatásokkal és a kellő mennyiségű fluorid bevitellel gondoskodhatunk gyermekünk ragyogó és fehér mosolyáról. Ne felejtsünk el már most spórolni a fogszabályozóra, amire lehet hogy hamarosan szükségünk lesz!

Sütik elfogadása