Hogyan segítsünk fogzó kisbabánkon?

Jennifer Kelly Geddes

A fogzás különböző élmény minden baba számára. Míg egyesek elejtett könnycsep nélkül töltik majd fel mosolyukat fogacskákkal, addíg másoknak sok kellemetlenséggel járhat ugyanez.

Az alábbiakban segítünk felismerni a fogzásra utaló jeleket és adunk pár tanácsot azzal kapcsolatban, hogyan enyhíthető a velejáró fájdalom.

Hogyan vegyük észre, hogy kezdetét vette a fogzás?

Amikor a babáknak elkezdenek előbújni a fogaik, nyűgösebbek lesznek. Sok baba az ujjait és a játékait harapdálja az ömegnyugtatáshoz és így próbálja csökkenteni a fogak növekedése által okozott fájdalmat. 10-12 hónapos korára a picinek már kell, hogy legyen pár foga, ami jól látható. Ha gyermekünk a fogzás miatt kényelmetlenül érzi magát, próbáljuk ki az alábbi, jól bevált praktikákat:

1. Gumikarikák

A kifejezetten fogzáshoz készült rágcsálnivaló karikák nagyon hasznosak ilyenkor, mivel csökkentik a pici fájdalmát. Erős gumiból kell, hogy készüljenek azonban vigyázzunk a fagyasztható verziókkal, mivel azok felsérthetik a fogínyt.

2. Fagyasztott ételek

Ha a pici már eszik szilárd ételt, jóval több módon tudjuk segíteni a fájdalom csökkenését. A hűtött finomságok, - mint például az almapüré, vagy a joghurt, rengeteget segítenek egy fogzással küzdő babának, mivel csillapítják az íny fájdalmát.

3. Fájdalomcsillapító

Arról, hogy maga a fogzás okozhat-e lázat, eltérőek a vélemények. Sokan azt mondják, hogy nem, bár sok babának alacsonyabb a láza, vagy hőemelkedése, mielőtt kibújik az első foga. Kérdezzük meg a gyermekorvost vagy a védőnőt is az ezzel kapcsolatos döntésünkről!

Onnantól, hogy megállapítottuk, hogy gyermekünk fogzik, mindent meg akarunk majd tenni, hogy keresztülsegítsük a picit fejlődésének ezen a szakaszán. Folyamatosan figyeljünk rá és „kényeztessük”, ahogy szoktuk; remélhetőleg megtaláljuk a gyógyírt a fájdalmára!

Sütik elfogadása