Kisbabánk fogainak megóvása

Jane Chou

A baba életének főbb állomásaihoz viszonyítva, az első fogak előbújása meglehetősen kiszámíthatatlan. Valójában, - bár átlagosan 6 hónaposan jelenik meg az első fogacska, - sok babának már születésekor is van 1-2 foga, míg mások még az első születésnapjukat is fog nélkül ünneplik.

Bármikor bukkan is elő a kicsi első foga, biztosan szeretnénk gondoskodni szájhigiéniájáról annak érdekében, hogy biztosan gyönyörű maradjon a mosolya. Az első lépés mindehhez, a fogszuvasodás okának megértése.

A fogszuvasodás „tettesei”

Mint mindenki másnak, a mi kisbabánknak is találhatók baktériumok a szájában. Amikor eszik vagy iszik, aprócska étel- vagy italmaradékok maradnak a szájában. Ezeken kezdenek el tenyészni azok a baktériumok, amelyek termelik a fogakat megtámadó, a fogzománcon lyukakat képező savakat, s ezek okozzák a fogszuvasodást.

Ez az, amiért a baba fogait és fogínyét feltétlenül tisztán kell tartanunk! Szerencsére ez könnyen megodlható.

Hogyan óvjuk meg a baba fogainak egészségét?

Az első naptól kezdve szokjuk meg, hogy finoman letörölgetjük gyermekünk fogínyét minden étkezést követően és az esti elalvás előtt, – még mielőtt az első fogak megjelennének.

Erre a célra használjunk megnedvesített gézdarabkát! Ahogy előbújtak a pici fogai, átválthatunk a babafogkefére.

A kisbabák még nem tudnak „parancsra” köpni, ezért a legjobb, ha fluoridmentes fogkrémet, esetleg csak fogkefét használunk először, nem pedig fluoridos fogkrémet teszünk a fogkefére, amit aztán lenyelhetnek. Beszéljük meg a gyermekorvosunkkal, hogy mikor ajánlja a fluoridos fogkrémre történő áttérést!

Ha csemeténk megszomjazik az étkezések között, lehetőleg vízzel kínáljuk és korlátozzuk a gyümölcsleveket éppúgy, mint a fogra tapadó ételeket, például a kekszeket és a cukorkákat.

Annak érdekében, hogy elkerüljük a fogszuvasodást okozó baktériumok átadását a saját szánkból a babáéba, próbáljuk nem megosztani vele az ételünket vagy innivalónkat, illetve ne vegyük a szánkba sem a kicsi kanalát, sem pedig a cumiját. A fogzománcot erősítő fluoridbevitellel kapcsolatban konzultáljunk a gyermekorvossal, ezáltal ugyanis ellenállóbbá válnak a fogak a savak ellen.

Bár a tejfogak csak átmenetiek, attől még fontosak! A picinek nem csak rágáshoz és evéshez van rájuk szüksége, de „helyfoglalóként” is szolgálnak a csontfogak számára.

Ami a legfontosabb: tisztítsuk a fogínyt és a fogakat egészen a kezdetektől, hogy élvezhessük a kicsinyünk gyönyörű mosolyát az elkövetkező években!

Sütik elfogadása