Fogbalesetek felismerése és kezelése

Suzanne Dixon

Az újdonsült tipegőknél előfordul néhány esés, és a fogak megütése. Ami azt illeti, nagyjából a kisgyermekek egyharmadával történik a fogaikat érintő trauma, aminek a legnagyobb esélye a 18. és 40. hónap környékére tehető. Íme, hogyan járhatunk el ilyen esetekben:

Még mielőtt megtanulna a kicsi járni és szaladni, célszerű egy fogászati időpontot egyeztetnünk, így tudni fogjuk kit kell felhívni adott esetben. A gyermekorvosok és fogorvosok az első találkozót az első év betöltésétől ajánlják, így a fogorvos és a kicsi már ismerősként találkozhatnak a következő alkalommal.

Fogbalesetek

Ha egy baba foga kiesik, nincs esély arra, hogy a fogorvos visszahelyezi azt – így a fogtündér nyert. A maradandó fogak azonban még visszahelyezhetőek a szájüregbe a sérülést követő 1-2 órán belül.

Kicsit más a helyzet a maradó fogak sérüléseinél. A fő alapelv az, hogy a fog hosszú távú megmaradásának esélyei annál jobbak, minél gyorsabban történik a megfelelő kezelés és itt a gyorsaság néhány órát jelent, tehát nem napokat! Amennyiben a fogból letört egy darab, de még a fogbél érintettségét nem észleljük, akkor különböző gyógyszeres fedőanyagokkal és töméssel, vagy ún. ideiglenes gyógykoronával és később töméssel állítjuk helyre a hiányt. Ha a letört fogdarab megvan és visszailleszthető a helyére, van rá esély, hogy az visszaragasztható. Ha a fogbél is érintett, akkor egy speciális gyökérkezelési eljárást alkalmaz az orvos, mert lényeges, hogy a fog gyökerének be nem fejezett fejlődését optimális irányba tereljük. Meglazult és kiemelkedett fogakat minél előbb vissza kell illeszteni, rögzíteni (sínezni) szükséges, ez többféle módon lehetséges, lényeges a sínezés időtartama alatt a nagyon gondos szájhigiénére odafigyelni, valamint kimélni a fogat, az erőteljes rágást kerülni. Benyomódott fogaknál leggyakrabban fogszabályozási módszerrel igyekszünk szépen lassan helyére illeszteni a fogat. Ha a maradó fog kiesett a helyéről, érdemes megpróbálni helyére visszaültetni, sínezni. Ennek feltétele egyrészt a már említett időhatár, tehát a lehető leggyorsabb ellátás (egy órán belül legjobbak az esélyek), másrészt a kiesett fog helyes „kezelése”, amíg eljutunk a fogorvosig. Először is a fogat természetesen érdemes megkeresni! Nagyon fontos, hogy a gyökeret ne, csak a koronai részt érintsük. Szigorúan tilos csapvízzel lemosni, dörzsölgetni, fertőtleníteni. Legjobb egy kis tejbe tenni, vagy a beteg saját nyálába, a kis pofazacskójába, vagy nyelve alá (vigyázni le ne nyelje) helyezni és így „szállítani” a fogorvoshoz. Nem szabad papírzsebkendőbe sem csavarni.

Ha a fog teljes gyökerével esik ki a fogágyból, a legfontosabb, amit tehetünk, hogy a kiesett fogat nedves közegbe helyezzük, és erre legalkalmasabb a saját nyálunk. Így a fogat a szájüregbe kell tenni a nyelvünk alá, és minél hamarabb egy fogászatra sietni.

További részletek itt: http://www.webbeteg.hu/cikkek/fogaszat/9926/fogbalesetek

Ha a kicsi foga kitört és félig bent, félig kint van az ínyből – vagy fogán egy áthaladó törésvonalat, esetleg pirosas ínykitüremkedést (fogbél) tapasztalunk, – minden esetben mutassuk meg fogorvosnak!

Ha a fog esetleg kicsit elmozdult, nem érdemel különösebb figyelmet! A gyerek valószínűleg visszanyomja majd a helyére a nyelvével az elkövetkező napokban. Ha a fog esetleg befurakodott az ínybe, de nincs kitörve vagy nem is vérzik, várjuk ki a következő napot, és nézessük meg fogorvossal! Fontos, hogy legyen kartonunk a fogorvosnál, hiszen a későbbiek során szükségessé válhat a fogorvosi segítség.

A fogak színének megváltozása

Néhány fogorvosi trauma utáni pár héttel, a kisgyermekek fogainak színe megváltozhat. Ha ezt tapasztaljuk, az azt jelenti, hogy a fog belül már nem él és ki kellene húzni. Ne aggódjunk: az eltávolítás gyors és fájdalommentes procedúra manapság.

Ha a gyermek fogai épségben vannak, de megvágta vagy megsértette az ínyét esetleg az ajkait, lássuk el hideg borogatással! Egy kis adag jég vagy fagyasztott gyümölcsszelet remekül megfelel erre a célra. Ha a vágás nagyobb, mint fél centiméter, vagy keresztben, az ajkak határán húzódik, mindenképp vigyük csemeténket orvoshoz! Csak ő biztosíthat bennünket arról, hogy minden megfelelően gyógyul.

Megvágott nyelv

Ne ijedjünk meg attól, ha gyermekünk elvágja a nyelvét és ez sok vérzéssel jár. A nyelvnek jó a vérellátottsága, így látványos „horrort” tud produkálni! Kivéve a komoly, nagy vágásokat, a nyelv többnyire magától gyógyul.

Ne feledjük: a fogsérülésekre még akkor is figyelnünk kell, ha az, a tejfogakat érinti csupán. A trauma ugyanis sértheti az csontfogak fejlődését az íny alatt, és késleltetheti az előbújásuk idejét. A fogszuvasodás szintén nagy hatással van az íny és a fog egészségére. Tartsuk hát szemünket az apró gyöngyfogakon!

Sütik elfogadása