Új ételek és ízek bevezetése

Suzanne Dixon

Ebben a korban már bármi szerepelhet gyermekünk étlapján! Bár főként módosított felnőtt ételeket eszik, - apróra vágott, főtt csirkehúst, fűszermentes tésztákat, jól megfőtt, só nélküli zöldségeket és így tovább, - szerepeltessünk babamüzlit vagy gabonapelyhet is az étlapján, hogy meglegyen szervezete számára a kellő mennyiségű B-vitamin és vas.

Itt az ideje annak is, hogy a különböző állagú ételeket bemutassuk a gyermeknek. A gyerekeknek – és egyébként a felnőtteknek is – az állag egy igen meghatározó tényező lehet abban, hogyan állnak egy adott ételhez. Ugyanakkor, ha már ebben az életkorban elkezdünk új ételeket bevezetni, úgy fog gyermekünk felnőni, hogy új dolgokat akar majd kipróbálni.

Mennyire van szüksége?

Az, hogy egy kisgyermek mennyit eszik, napról napra, étkezésről étkezésre változik: addig amíg a kicsi egészségesen növekszik és súlya gyarapszik, nincs okunk az aggodalomra!

A gyerekek ebben a korban általában elég jók abban, hogy megszerezzék amire (szerintük) szükségük van.

Az ekkora gyermekek valójában kevesebb ételt igényelnek, mint gondolnánk : nagyjából 900- 1000 kalóriát egy nap. Ez nem sok, főleg, hogy gyermekünk ebből 300-500-at elfogyaszt tej formájában.

A kicsi bőven megkapja amire szüksége van, ha három étkezés mellett tízóraizik és uzsonnázik is, íme pár egészséges lehetőség:

• Felezzünk el egy zsemlét és tegyünk rá olvasztott sajtot, mintha mini pizza lenne. • Sómentes keksz egy kis banánnal • Répaszeletek és humusz • Felszeletelt, friss gyümölcsök • Levesek

Sütik elfogadása