Hogyan szerettessük meg kisbabánkkal a zöldségeket?

Kim Galeaz

Lehet, hogy a pici klasszikus zöldség gyűlölő? Ha attól félünk, hogy nem kap megfelelő tápértékű ételt, próbáljuk ki ezeket a könnyű (és ravasz) módszereket arra, hogy belecsempésszünk néhány tápanyagban gazdag „tudjuk mit” a baba étrendjébe.

Ne felejstük el mindennap következetesen kínálni zöldségfélekkel, még akkor is, ha nem eszi meg őket. Meg fogunk lepődni, amikor egyszercsak elfogad egy falatot!

1. Legyünk jó példaképek!

Lát bennünket a gyermekünk rendszeresen zöldséget fogyasztani? Nyilván nem fogja szükségesét érezni annak, hogy kipróbálja a brokkolit vagy karfiolt, ha mi magunk sem eszünk ilyesmit. A mi szerepünk a pici megfelelő étkezésében nem csak az, hogy jó minőségű ételt adjunk neki, hanem az is, hogy példát mutassunk számára.

2. Variáljuk a fajtákat és az állagot!

Használjunk bátran bármilyen zöldésget, legyen az friss, konzerv, vagy fagyasztott. Minden fajtának különböző íze és állaga van, így lehet, hogy míg az egyik gyerek csak a konzerv babot eszi meg, addig a másiknak a frissen párolt ízlik jobban.

Tápérték szempontjából nagyjából egyformák, azt leszámítva, hogy a konzerv zöldségek magas sótartalommal rendelkeznek. Egyszerűen öblítsük le őket, ha emiatt aggódunk. Ne felejtsük el azonban, hogy a hangsúly azon van, hogy zöldséget egyen a gyerek és nem azon, hogy a só miatt aggodalmaskodjunk. Ha a kicsi szereti a tört krumpli állagát, próbáljuk ki, hátha más zöldségeket is megeszik megtörve vagy pürésítve.

3. Kínáljunk az ételek mellé szószokat és mártogatókat!

Ha egy kis sajtos vagy vajas öntet, esetleg ketchup kíséretében a gyermek hajlandó zöldséget enni, engedjük, had mártogasson!

Sokszor már az is elfogadhatóvá teszi a zöldséget a kicsi számára, ha csak megszórjuk egy kis olvasztott sajttal. Amikor gyermekünk csak krumplit eszik, bátorítsuk rá, hogy tegyen hozzá egy kis zöldséget mielőtt rárakja a sajtot vagy a tejfölt. A gyerekek nagyon szeretik mártogatni az ételeket, ezért adjunk nekik nyers zöldségeket, például paprika hasábokat valamelyik kedvenc szószukkal. A 2 évesnél fiatalabb gyermekeknél vigyázzunk, mivel a nyers zöldség fulladásveszélyes!

4. Rakjuk a pizzára!

Erre az örök kedvenc ételre szinte minden zöldség ráfér! A pizzaszószhoz adjunk felvágott paradicsomot, szórjuk meg apróra vágott cukkinivel, konzerv vagy friss gombával, felkockázott hagymával, piros vagy zöld paprika karikákkal. Néhány gyermek még a brokkoli „fákat” is szereti a pizzáján! Ha a pici odavan a sajtért, adjunk neki belőle bőven a sok extra zöldség mellé!

5. Dobjunk össze egy omlettet!

Pároljunk meg egy kis spenótot, gombát, paprikát és hagymát adni az omletthez, mielőtt összehajtanánk. Ne felejtsünk el beledobálni egy jó adag gyerekbarát sajtot!

6.Készítsünk káposztasalátát!

Lehetséges, hogy gyerkőcünknek tetszene a káposztasaláta színe és ropogós állaga. Készítsük el mi magunk, akár előrecsomagolt, akár saját kézzel felaprított káposztából, hozzáadva némi alacsony zsírtartalmú öntetet. Tegyük változatosabbá a színeket és a tápanyagokat egy kis reszelt répa hozzáadásával! Próbálkozhatunk brokkolisalátával is, ami egy remek módja annak, hogy a tápanyagokban gazdag brokkolinak nagyobb teret adjunk a gyermek egészséges diétájában.

7. Paradicsomszósz

A spagetti szósz és minden konzervparadicsomból készült étel beszámít a zöldségadagba, úgyhogy legyen gyakran spagetti az asztalon! Spóroljunk a sóval és a fűszerekkel, s ha mártogatós rudacskákat kínálunk, készítsünk ki egy tál spagettiszószt. Nagyon fog tetszeni a kicsiknek a mártogatás és ez a vitaminokban és ásványokban gazdag mártás!

8.Javítsuk fel a leveseket!

Lehet, hogy egy gyermek visszautasítja ugyan a répát vagy a kukoricát, de megeszi a zöldséglevest. Ebben az esetben melegítéskor adjunk a leveshez még egy kis konzerv, vagy fagyasztott zöldséget.

9. A zöldséglé is számít!

A paradicsomlé és más egyéb zöldséglevek is beleszámítanak a napi zöldségfogyasztásba! Mindkettő tele van értékes vitaminokkal és ásványokkal.

10. Kínáljunk több gyümölcsöt!

Ha semmi nem megy a zöldségek közül, akkor se adjuk fel! Egyszerűen kínáljunk több gyümölcsöt! A gyümölcsökben sok megtalálható a zöldségek létfontosságú tápanyagai közül, mint például a C-vitamin, az A-vitamin és a rost. Ha megduplázzuk a gyümölcsmennyiséget, biztosak lehetünk benne, hogy tipegőnk megkapja mindazt a tápanyagot, ami az egészséges növekedéséhez szükséges.

Sütik elfogadása