Kreatív babajátékok újszülöttek részére

Caitlin Boyle

Csak mert kisbabánk még nem képes megemelni a fejét, vagy megfogni egy játékot, ez nem jelenti azt, hogy nem érdeklődik a játék iránt!

A csecsemők sok időt töltenek alvással és evéssel, azonban amikor ébren vannak, szeretnek mindent felfedezni. A babák szívesen teremtenek kapcsolatot az emberekkel, vagy a körülöttük lévő világgal, és újdonsült szülőként nincs is más dolgunk, mint figyelni a pici első felfedezéseit.

Azonban mindez nem csupán móka és szórakozás; célja is van a játéknak. A felfedezés nagyban hozzájárul fontos kognitív és fizikai készségek fejlesztéséhez.

Játékok 1 hónapos (vagy annál fiatalabb) babáknak

Mutassuk be a kicsinek a „babát a tükörben” , aki pont úgy néz ki, mint ő!

A csecsemők nagyon szeretik tanulmányozni a tükörképüket és órákig képesek nézegetni saját arcvonásaikat újra és újra, anélkül, hogy megunnák. Azonban ha tükröt helyezünk a kiságyba, mindenképp győződjünk meg arról, hogy törhetetlen!

A kisbabák teljesen odavannak az ágyuk fölé helyezhető, zenélő bébiforgókért. Válasszunk egy élénk, kontrasztos színt, helyezzük ezt a gyermek ágya felé, úgy, hogy ne tudja elérni. (Még mielőtt észrevennénk, már fel fog ülni, és fel is húzza magát! )

A felnőttekhez hasonlóan a babák is szeretnek zenét hallgatni. Ébrenlétük során játszhatunk nekik ritmusosabb dallamokat, viszont ha álmosak, inkább váltsunk valami lágyabbra. Fel is vehetjük a karunkba, és így vele együtt táncolhatunk a zenére.

A babamasszázs az egyik legjobb babajáték, ami létezik. Finoman érintsük meg a karjait és a lábacskáit, ezzel kapcsolatot teremtve az agyával, így biztonságban fogja érezni magát. Ki ne szeretne egy kis talpmasszírozást?

Babajátékok 1-3 hónapos kor között

A nagyobb babák imádják nézegetni a nagy, színes képekkel teli könyveket, úgyhogy itt az idő, hogy elővegyük azokat a bizonyos képeskönyveket. Még ha nem is érti a kicsi a történetet, akkor is élvezni fogja a képeket és boldogan fogja hallgatni a hangunkat.

A különböző zajkeltő játékok is nagy népszerűségnek örvendenek ebben a korban. A csörgőknek, vagy más hangot kiadó plüss játékoknak nagy sikere van. Ha a pici még nem tudja őket magától zörgetni, tegyük finoman a két tenyere közé, és rázzuk ide-oda a kezét. Imádni fogja.

A saját grimaszunk talán az egyik legjobb játék a kisbabánk számára! Ne féljük kicsit bolondnak lenni: A pici oda lesz, ha minket néz, miközben nyelvet öltünk, vagy felfújjuk az arcunkat és vicces hangokat adunk ki!

Sütik elfogadása