Agyserkentő gyakorlatok kicsiknek

Caitlin Boyle

Mielőtt észbe kapnánk, máris a gyerek matek házi feladatával fogunk küzdeni. Egyelőre viszont még mi magunk jelentjük a legjobb tanárt a számára, és csupán azzal, hogy játszunk vele, hogy kapcsolatot teremtünk, segítjük őt a fejlődésben. Új szavak, hangok, tárgyak megismerése és az egyéb tapasztalatok serkentik az egyenes arányban történő agynövekedést.

Ha úgy érezzük, hogy kisbabánk nem fogja fel, amit mondunk neki vagy csinálunk, akkor mindössze várnunk kell. Pár héten belül le fog nyűgözni bennünket a kis trükkjeivel-, azokkal a dolgokkal, amiket tőlünk tanult!

Hogyan tanulnak a babák?

A születéskor az agy az egyetlen szerv, ami még nem teljesen fejlett – az agyfejlődés ugyanis egy hosszabb folyamat. Minden, ami a babával történik, segít neki kapcsolatot teremteni az aggyal, így minden egyes új, izgalmas felfedezés fontos lehet a csöppség fejlődéséhez.

Ismertessünk olyan új dolgokat, melyekhez mind az öt érzékre szükség van: az érintésre, a hangokra, a szaglásra, a látásra és az ízlelésre. Egészen egyszerű dolgok, mint például a zenehallgatás, vagy a papa szúrós szakállának érintése, akár a frissen főzött kávénk illata, ezek mind-mind nagyban hozzájárulnak a bonyolult agyi pályák fejlesztéséhez.

Talán az egyik legjobb dolog újdonsült anyaként, vagy apaként, figyelni, ahogyan csemeténk felfedezi a világot. Közhelynek hangozhat, de egészen csodálatosnak tűnik a világ, ha azt a gyermekünk szemével nézzük!

Ne legyünk megszállottak a fejlődési szakaszok állomásainak elérésével kapcsolatban! Annyiszor hallottuk már, de ezredszer is érdemes elmondani, hiszen annyira igaz: Minden baba más és más!

A kisbabák egymástól eltérő ütemben fejlődnek, és ha úgy is tűnhet, hogy a mi gyerkőcünk nem sajátítja el az új készségeket, a kis agyacskája igenis sokat dolgozik!

A születést követő három hónapban kisbabánk azon fog dolgozni, hogy a motoros készségeket fejlessze, ilyen a fejének szabályozása, vagy, hogy hogyan nyissa és zárja össze a kis kezeit, de idetartoznak a szociális készségek is, mint a mosolygás, illetve az érzékszervi készségek, például egy mozgó tárgy szemmel követése.

4 és 7 hónapos kora között csemeténk testkontrollja egyre jobb lesz, elkezd érdeklődni a más gyerekekkel való, közös játékok iránt, és a kezével és szájával is kezdi felfedezni a világot.

Amint a gyermek elérte az 1 éves kort, az agya tovább fog fejlődni, így lehetővé teszi, hogy felüljön és elrejtett tárgyakat is megtaláljon.

Ezekre az állomásokra folyamatos tanulás révén, de más-más időpontban érnek el a gyerekek és nehéz behatárolni, hogy mi tekinthető „normálisnak”. Ha aggódunk gyermekünk fejlődése miatt, kérjük ki a gyermekorvos véleményét. A korai beavatkozások sokat segíthetnek a felzárkózásban.

Sütik elfogadása