Mit kell figyelembe vennünk, ha egy családtag tiszteletére adunk nevet a picinek?

Mindig a szeretet és a tisztelet jele, ha csemeténket egy családtag után nevezzük el. Ugyanakkor ez sok fejfájással járhat! Érdemes megfontolni tehát az alábbi tippeket, mielőtt csak úgy „lekapnánk” egy nevet a családfáról!

Ne kezdjük el, ha nem tudjuk befejezni!

Az imádott nagypapát például Györgynek hívják, ami egy markáns, férfias név. Egyértelmű tehát, hogy az elsőszülött gyermekünket róla fogjuk elnevezni. Azonban amikor a második gyermek is úton van, felmerülhet a kétség azzal kapcsolatban, hogy Ubulnak nevezzük a picit, a másik nagypapa után.

Nem kívánhatjuk, hogy az idősebb fiú neve ilyen nagyszerű jelentéssel bírjon, míg a kisebbnek egy olyan nevet választunk, amit szimplán csak kedvelünk. Tehát olyan második névvel kell előrukkolnunk, ami hasonló mögöttes tartalommal rendelkezik, vagy gondoljuk át, hogy valóban akarjuk-e használni annak a bizonyos családtagnak a nevét.

Ne hagyjunk ki senkit!

Ha azt tervezzük, hogy gyermekünket egy még élő családtagról nevezzük el, az rendben van-, hacsak ez nem azt jelenti, hogy valakit kihagyunk a sorból. A régen elment rokonok nem fognak panaszkodni, amiért figyelmen kívül hagyjuk őket, viszont ha elkezdjük elnevezni a gyerkőcöket a testvéreinkről, akkor előbb utóbb vagy a testvérekből, vagy a babákból futunk ki.

Legyen jelentése

Egy név háttértörténete erőt adó lehet. Ha egy gyerek neve mögött jelentés rejlik, az motiválhatja abban, hogy hasonlítson az illetőre, akiről elnevezték, és utánozza a jó tulajdonságait. Ha a névadó személy még életben van, érdemes elmondani neki, hogy miért szeretnék róla elnevezni csemeténket, illetve engedélyt kérni tőle. Szívmelengető pillanat lehet, ahogyan kifejezzük a tiszteletünket az adott családtag felé, és tovább visszük az örökséget.

Tegyük a magunk dolgát!

Még ha egy hosszú ideje fennálló névadási hagyomány is van a családban, akkor sem kötelező követni azt. Ez a baba a miénk, aki (több, mint valószínű) egész hátralévő életében ezzel a névvel fog együtt élni. Úgyhogy miközben átgondoljuk a rengeteg családi nevet, azt kell eldöntenünk, hogy mi passzolna legjobban kis szemünk fényéhez?

Sütik elfogadása