Gyerekszoba két személyre

Emily Lapkin

Kicsikénk végre (többnyire) átalussza az éjszakát, és lassacskán egy szobába költözhet a nagytesóval. Az alábbi tippekkel zökkenőmentesebbé tehetjük a közös szobába való átmenetet, és megtudhatjuk, hogyan biztosítsunk gyermekeinknek friss és funkcionális teret.

1. Térrészek elkülönítése

Persze hogy szeretik egymást a gyerekek, de némi személyes térre is szükségük van. Jelöljünk ki ugyanabban a szobában egy-egy külön zónát mindegyik gyereknek az ágyuk kiválasztásával és megfelelő elhelyezésével.

• Az emeletes ágy olyan érzetet kelt, mintha két külön „szint” lenne a szobában. • Két egyforma ágyat nem kell feltétlenül egymás mellé tenni. Az L-alakú elhelyezéssel kicsit nagyobb lesz a távolság a gyerekek között. • A játszó- vagy tanulósarkos bútort, aminek a tetején van az ágy, kiegészíthetjük egy gyerekággyal, ha nagyobb a korkülönbség a gyerkőcök között.

2. Tárolás

A közös szoba azt jelenti, hogy több ruhát, játékot és egyéb cuccot kell tárolni. Átgondolt elrendezéssel egyszerűsíthetünk az elkövetkezendő évek napi rutinján.

• Ösztönözzük a gyerekek önállóságát: az alacsony komódok és akasztós szekrények esetében könnyen hozzáférhetnek ruháikhoz, és önállóan öltözködhetnek. • Ha gyermekeink tanulnak is, alkotnak vagy kézműveskednek is a szobájukban, munkafelületre is szükségük van, megfelelő világítással és tárolóhellyel. • A kirakott könyvek és játékok váltogatásával minimálisra csökkenthető a felfordulás, és érdekesek is maradnak a gyerekek számára. Cseréljünk a dolgokat legalább havonta kétszer.

3. Biztonság

Előfordulhat, jhogy a nagyobbik gyerkőc már többféle játékkal tud játszani, és kevésbé kell félteni a biztonságát, míg a kicsire még igencsak vigyázni kell. Annyi a trükk, hogy egyensúlyt kell tartani, hogy mindketten boldogok legyenek a szobájukban.

• Biztonságosabbá tehetjük a szobájukat – és kisebb is lesz a rendetlenség – ha a kisebb játékokat máshol tartjuk. • A szobájukban csak olyan játékokat tartsunk, amelyekkel mindkét gyerkőc biztonságosan játszhat (pl. plüssállatok). • Tegyük a szobát bababiztossá: a konnektorokba tegyünk konnektorfedő dugót, rögzítsük a bútorokat a falhoz, hogy a könyvespolc vagy a ruhásszekrény ne dőlhessen le, és kerekítsük le az éles sarkokat. • Ha a gyerekeink esetleg ugrálnak az ágyakon, inkább habszivacs matracot (ne rugósat) rakjunk alájuk, így csökken a csábítás.

4. Stílus

A gyerkőcök szobájának stílusa a testvérek dinamikájától függ.

• Különnemű testvérek esetében inkább semleges témára törekedjünk (tengerpart, erdő,utazás). • Két fiú illetve két lány esetén a koruknak megfelelő fiús vagy lányos témákat próbálhatunk ki (lehetőleg ne olyasmit, ami egy-két éven belül már nagyon dedós lesz).

5. Strapabírás

A praktikusság legyen mindig a fő cél. Nyilván meg szeretnénk tanítani a gyerekeinket, hogy vigyázzanak a holmijaikra, de az is fontos, hogy a bútoraik kiállják a napi igénybe vételt.

Habár a nagyobbik gyerek már nem üti be magát ide-oda, előfordulhat, hogy innivalót visz be a szobájába (és önt ki odabenn). Készüljünk a váratlan eseményekre: legyen minden felület mosható és strapabíró!

Sütik elfogadása