Hogyan segítsünk gyermekünknek elfogadni a kistestvér érkezését?

Kyra Karmiloff & Professor Annette Karmiloff-Smith

Miután tudattuk gyermekünkkel, hogy kisbabát várunk, valószínűleg arra törekszünk, hogy felkeltsük érdeklődését a jövőbeli öccséről vagy húgáról, aki kibővíti majd a családot. De hogyan használhatjuk ki a második terhesség előnyeit és oszthatjuk meg gyermekünkkel a várandósság élményeit? Az első lépés, hogy segítsük úgy látni a babát, mint igazi kis embert, aki már most érzékeli a külvilágot. Általános a picik még elhiszik, hogy a baba lát és hall bennünket az anya köldökén át. Természetesen ez nem igaz, de a magzat sok élményen osztozik az anyukával. Hangok, - a miénk csakúgy, mint a közelében beszélőké - áthatolnak a baba folyadékvilágán. Amit érzünk, az hatással van a vérünkben található hormonjaink szintjére. Azt is amit megeszünk, bizonyos fokig megosztjuk a bennünk növekvő kicsivel. Felhasználhatjuk ezeket a lenyűgöző tényeket arra, hogy „életre keltsük” a terhességet kisgyermekünk számára.

Azért, hogy pozitívan bevonjuk gyermekünket a második terhességbe, felhasználhatjuk ezt a tudást. Ezáltal közelebb érezhetjük magunkat a belül növekvő picihez. Próbáljunk már korán kapcsolatot teremteni a magzat és testvére között és mondjuk el neki, hogy a baba már most kezdi megismerni őt, azáltal, hogy hallja a hangját. Válasszunk egy időpontot minden nap amikor közöen pihenünk, és biztassuk arra, hogy beszéljen, vagy akár énekeljen a pocakunknak. Hagyjuk, hogy kisgyermekünk a hasunkon pihentesse kobakját és elvezze a kommunikációt a babával. Engedjük, hogy a magzat apró mozgásait válaszadásnak érezze. A szüléshez vezető hónapok alatt a baba megtanulja felismerni a tipegő hangját, dalát, és amikor megszületik, esetleg reagál majd, ha meghallja azokat. Izgalomba jöhet, rugdoshat vagy megnyugodhat, elcsendesedhet, ha meghallja az ismerős hangokat. A második terhesség egy jó időszak arra, hogy kötődést alakítsunk ki a jövendőbeli testvérek között.

Vannak más példák is arra, hogy hogyan vezessük be a babát, mint egy aktív családtagot kisgyermekünk számára. Kutatás mutatta ki, hogy nem a hang az egyetlen, ami áthatol a méhen. A még meg nem született gyermek érzékeny a változó ízekre is. Például, amikor intenzív ízeket fogyasztunk, az módosítja a magzatvíz édességét. Ezért legközelebb, ha a család együtt vacsorázik, magyarázzuk el gyermekünknek, hogy a baba is érzi az ízeket. Mutassunk neki egyszerű képeket, arról, hogyan jut el az étel a babához a köldökzsinóron keresztül. Nevettessük meg azzal, hogy imitáljuk, ahogyan a baba elfintorodik, ha a mama túl sok fokhagymát evett. Ha eljön az alvás ideje, emlékeztessük gyermekünket arra, hogy a baba is hallgatja az esti mesét, elálmosodik és készen áll arra, hogy szépeket álmodjon.

Tegyük az egész család számára a baba érkezésére való várakozást annyira élvezhetővé és örömtelivé, amennyire csak lehet. Hagyjuk a kicsinek, hogy segítsen előkészíteni a babaszobát, bátorítsuk, hogy válaszon bizonyos dolgokat ő ki, hogy úgy érezhesse, hogy valóban részt vesz az előkészületekben. Ha bármilyen kérdést tesz fel a babával vagy a terhességgel kapcsolatban, adjunk neki egyszerű, egyenes válaszokat és sok-sok biztatást!

Sütik elfogadása