Mesehallgatás a pocakban: az olvasás megkedveltetése már a megszületés előtt

Suzanne Dixon MD, MPH

Tudtad, hogy már a pici megszületése előtt felállíthatsz az olvasásra ösztönző stratégiát? A kedvenc gyerekolvasmányaink összegyűjtésétől kezdve a baba mindennapos történetének megírásáig, íme hogyan tehetjük az olvasást gyermekünk életének részévé!

Már a várandósságunk során kezdjünk el olyan foglalatosságokat, amelyek hozzásegíthetnek egy gyereket ahhoz, hogy az olvasás egy életen át végigkísérje. Ha olyan családként állítjuk be magunkat, amelyik rendszeresen olvas, akkor kellően előkészíthetjük a terepet a kicsi számára is.

Iktassunk be minden napi olvasásra szánt időt magunknak, ami később a baba felolvasó ideje is lehet majd.

Találjunk egy helyet a zavaró tényezőktől távol, és gondoskodjunk a kellő megvilágításról és kényelmes székről, valamint plusz helyről a pici számára, aki később csatlakozik majd hozzánk. Élvezzük a mindennapi olvasást a terhesség előrehaladtával, így ez a szokás megalapozottá válik, mire társunk lesz ehhez az értékes időtöltéshez.

Keressük elő régi mesekönyvünket a saját gyerekkorunkból.

Meglepődünk majd azon, mennyi történetet és képet idéznek fel bennünk a régi, szép emlékek. Néhány könyv talán idejétmúltnak tűnik, míg másokról azt gondoljuk, hogy örök. Döntsük el, melyiket szeretnénk megosztani a babával! Beszéljünk szüleinkkel vagy más hozzátartozónkkal, akik annakidején olvastak nekünk és mondjunk köszönetet. Most már készen állunk arra, hogy folytassuk a család olvasási hagyományait a baba gyarapodásával párhuzamban. Ha a rokonok meg szeretnék ajándékozni a babát, kérjünk néhány gyerekkönyvet. Barátaink talán azokat az időálló mesekönyveket adják majd a babánknak, amelyek anno fontosak voltak számukra, vagy a gyerekeik számára. Olyan ez, mint egy válogatás, amit szeretteink ajánlanak.

Még a terhességünk időszaka alatt, mérjük fel otthonunkat olvasói szemmel.

Egy házban, ami elkötelezett híve az olvasásnak, minden szobában könyvnek kell lennie. Ez nálatok is így van? Ha egy gyerek könyvekkel körülvéve nő fel, akkor sokkal nagyobb eséllyel teszi őket az életének megszokott részévé és ez fontos az ő fejlődésében. Járjunk elöl jó példával!

Ha óvodákat látogatunk, vagy bébiszittert interjúvolunk, aki vigyáz majd a babára, kérdezzünk rá az olvasó és meseidőre.

Nézzük meg, hogy ez a tervezett gondoskodásuk szempontja-e és annak szerves része. Értessük meg velük, hogy számunkra az olvasás fontos a baba fejlődéséhez. Érdemes több szempontot is figyelembe venni amikor gyermekgondozót választunk, de az olvasásnak és nyelvi feladatoknak rajta kell lennie a listán.

Írjuk le babánk mindennapjainak történetét!

Kezdjünk el egy könyvet, ami elmeséli mit csináltunk minden nap a terhességünk utolsó időszakában. Az események részletes leírása, vagy egy rövid feljegyzés, (esetleg egy skiccel) később meghatározó lehet gyermekünk számára, amikor elolvassa majd, mit csináltunk együtt a világrajövetele előtti napokban és hetekben, a terhesség előrehaladta során. A gyerekek minden másnál jobban szeretik a saját történetüket, így kezdjük el írni már most! Meglepődünk majd, hogy milyen hamar el kell kezdenünk megosztani az írói pályát kisgyermekünkkel, aki alig várja, hogy rávegyen bennünket arra, hogy lejegyezzük a tollbamondását, amint élményeiről mesél.

Itt még többet olvashatsz erről Anyukák fóruma

Sütik elfogadása