Kötődés kialakítása az újdonsült apukával

Marygrace Taylor

Olvasd el és megtudhatod, hogyan erősíthető az apa és az újszülött közötti kötődés! Újdönsült apukák, figyelem! Ha nem vagytok biztos benne, hogyan kezdjétek el kialakítani a kapcsolatot az újszülött kisbabával, ezzel nem vagytok egyedül! Míg néhány szülő azonnal megkezdi a kötődést a picivel, addig másoknál (mind az anyuka mind az apuka esetében) egy kisebb bizonytalanság övezheti, hogyan is közeledjünk a kicsihez.

A kötődés kialakítása azonban nagyon fontos. Akármi is a hosszútávú hatás, abban biztosak lehetünk, hogy az egészséges kapcsolatok serkentik a baba fejlődését, és egyfajta biztonságérzetet, illetve önbecsülést kölcsönöznek számárai. Ezen már elkezdhetünk dolgozni, amint megszületett a pici. Íme, hogyan tegyük mindezt a mindennapi rutin során:

Vegyük ölbe! Szeretjük a kisbabánkat, ő pedig szeret a karjainkban lenni. Az újdonsült apukák számára jó dolog, ha felemelik a picit, ringatják őt, és közel tartják a bőrükhöz, ezzel is erősítve a kötődést.

Masszírozzuk a picit! Egyszerű masszászzal segíthetünk a kicsi megnyugtatásában és altatásban. A kulcs a nagyon gyengéd masszázs. Esetleg elmehetünk egy csecsemő masszázs órára a helyi kórházba, vagy utána olvashatunk a témának.

Kommunikáljunk! Habár kisbabánk valószínűleg még nem érti amit mondunk neki, ez azonban nem azt jelenti, hogy nem szereti hallani a hangunkat! Akár felolvasunk, énekelünk, vagy beszélünk a kicsihez (vagy utánozzuk azt az édes gügyögést), ezzel ingereljük az érzékelését, és egy szorosabb kötődést fogunk kialakítani kettőnk közt.

Fürdessük meg! Az újszülöttünk baba fürdetése mindkét fél számára megnyugvást jelent egy nehéz nap után, és a hozzásegíti a kicsit egy nyugodt éjszakai alváshoz.

Tartsuk magunknál a kisbabát! Ha a csemeténk közelében szeretnénk lenni, de nem tudjuk igazából megfogni őt (esetleg épp gépelünk, vagy a ruháit hajtogatjuk), egy kenguruval magunkra erősíthetjük a picit. Egy hordozóban ülve kisbabánk kényelemben fogja érezni magát a mellkasunk előtt, csak bizonyosodjunk meg arról, hogy a babahordó megfelelő nyak és fejtámaszt biztosít a pici számára!

Sütik elfogadása