Minden nő egy könnyű szülésről álmodozik

A szülési fájdalom enyhítésének számtalan módja érhető el: gyógyszeres beavatkozás, epidurális, relaxáció, hasmelegítő, és sok más megoldás. Íme, amit érdemes tudnunk, hogy a szülést a lehető legkényelmesebbé tegyük.

A szerencsések számára a szülés gyerekjáték. Mások számára már kevésbé az, és sok kényelmetlenséggel illetve fájdalommal jár – de ennek nem feltétlenül kell így lennie! Több megoldás létezik arra, hogy a szülés során enyhítsük a kényelmetlenséget. Elsajátíthatjuk és gyakorolhatjuk a szülés során segítséget nyújtó relaxációs technikákat, és a szülés során alkalmazható egyéb módszerekkel is könnyebbé tehető a szülés. Igény szerint rendelkezésre állnak gyógyszerek és egyéb orvosi beavatkozások is .

Mielőtt döntést hozunk arról, hogy a várva várt napon milyen módszerrel fogjuk enyhíteni fájdalmainkat, érdemes mérlegelni a különböző lehetőségek előnyeit és hátrányait. Íme néhány lehetőség:

Nem orvosi módszerek

Relaxációs technikák.

A szülés-előkészítő szakemberek, nővérek, és azok a nők, akik már használták ezt a módszert esküsznek a technika hatékonyságára az izomfeszültség és vajúdási-szülési fájdalom enyhítését szolgáló más invazív módszerekkel szemben. A test fokozatos ellazítása —például a feszültséget csökkentő, testünk minden porcikáját átjáró ‘gondolati séta’—a szülés előtt megtanulható és gyakorolható, és amikor eljön az ideje, már könnyedén alkalmazhatjuk.

Masszázs.

Kérjük meg partnerünket, hogy a vajúdás alatt masszírozza meg a karjainkat, lábainkat, és a hátunkat, ezzel segítve a test ellazulását, illetve a feszültség és fájdalom enyhülését.

Hintázás.

Lehetőleg töltsünk minél több időt hintaszékben, gyengéden előre és hátra hintázva, miközben egyenletesen lélegzünk és lazítunk.

Séta vagy ‘lassúzás’.

A sétálás – de akár az ágy körüli tett pár lépés – csökkenti a kényelmetlen érzéseket, miközben segít abban, hogy a méhösszehúzódások erősödjenek és szabályos időközökben történjenek. Megpróbálhatunk partnerünkkel ‘lassúzni’: öleljük át és hintázzunk előre-hátra.

A testhelyzet változtatása.

Ne maradjunk ugyanabban a testhelyzetben egy óránál tovább, és ne feküdjünk a hátunkon. Inkább üljünk fel az ágyban vagy a széken, feküdjünk oldalt, guggoljunk le, mozogjunk előre-hátra egy nagy gumilabdán, vagy a székünk vagy az ágyunk háttámláján át hajoljunk előre.

Hidroterápia.

Álljunk zuhany alá, úgy hogy erős vízsugár masszírozza a hátunkat, vagy üljünk meleg fürdőbe. Nem minden kórházban található a szülőszobában kád vagy zuhany, ezért, ha a fájdalom enyhítésére ezt a relaxációs módszert választjuk, olyan intézményt válasszunk, ahol ez rendelkezésre áll. (A hidroterápiáról még több információ olvasható a Vízben szülés és vajúdás című cikkünkben.)

Meleg és hideg alkalmazása.

A a háthoz helyezett meleg vagy jeges borogatás csökkenti az izomfeszültséget, serkenti a vérkeringést, és tompítja a fájdalmat. Szaggatott légzés. Bizonyos légzésminták segítségével jobban tudunk ellazulni és a méhösszehúzódások során figyelmünket nem a fájdalomra összpontosítjuk. A szülés előrehaladtával három technikát alkalmazunk (lazító, kombinált, préselő).

Vizuális relaxáció.

Próbáljunk magunk elé képzelni egy biztonságot és nyugalmat sugárzó gyönyörű jelenetet. A méhösszehúzódások alatt összpontosítsunk erre a helyre, ezzel megkönnyítve a szülést.

Zenehallgatás.

Vigyünk magunkkal kedvenc, relaxáló zenéinket és zenelejátszót (amennyiben a kórházban nincsen).

Aromaterápia.

A kellemes illatok segítenek az ellazulásban és a kellemesebb közérzetben, ezért vigyünk magunkkal valamilyen illatos testápolót vagy potpourri-val tegyük kellemesebbé a szoba hangulatát.

A fenti módszerek közül a legtöbbről szó esik a a szülés-előkészítő tanfolyamokon, amelyekről még több információ olvasható a Mire figyeljünk a szülés előkészítő tanfolyamok kiválasztásánál című cikkünkből.

Gyógyszeres beavatkozás és érzéstelenítés

Lazító gyógyszerek.

A legtöbb orvos nem szívesen ad nyugtatót vagy altatót, csak akkor, ha a szülő nő túlságosan feszült. Ezek a gyógyszerek álmosítanak és a magzat légzését is lassíthatják.

Kábító hatású fájdalomcsillapítók.

A leggyakrabban a pethidine-t alkalmazzák, de esetenként morfiumot is. Mindkettőt injekció formájában, általában a comb vagy fenékizomba adják be. Ezeket az erős fájdalomcsillapító gyógyszereket nagy körültekintéssel kell alkalmazni. Álmosságot és hányingert okozhatnak, ezért gyakran hányingercsökkentő gyógyszerrel együtt adják a szülő nőnek. A narkotikumok kizárólag a szülés aktív szakaszában adhatók. A korai szakaszban nem alkalmazzák, mivel lelassíthatják vagy leállíthatják a méhösszehúzódásokat, és a kitolási szakaszban szintén mellőzik, mivel kihathat az újszülött állapotára. Ha tévedésből a szülés késői szakaszában adnak narkotikumot, és a baba nem sokkal ezután jön világra, a szülésznő ellenanyagot ad be a babának, hogy egészséges légzési minta alakuljon ki.

Epidurális érzéstelenítés.

Az epidurális a gerincoszlop mellé adott helyi érzéstelenítő injekció. Kb. fél óra alatt hat és szinte minden kontrakciós érzést megszüntet. Míg a legtöbb nő számára az epidurális szinte teljesen megszünteti a fájdalmat, nem kockázatmentes. Amennyiben túl hamar adják be – mielőtt az aktív szakaszba lépne a szülés – a folyamat lelassulhat vagy leállhat. Ekkor a szülés fenntartása érdekében egyéb beavatkozás szükséges, mint pl. oxitocin, vagy burokrepesztés. Az epidurális csökkentheti a vérnyomást is, és megnöveli a fogóval vagy vákuummal történő szülés kockázatát is. A kontrakciós érzés hiánya és az alhas ellazulása csökkenti a nő kitolási képességét. Nem bizonyított azonban, hogy az epidurális növelné a császármetszéssel történő szülés lehetőségét. Esetenként megemeli a nő testhőmérsékletét, így a babának teszteken és néha antibiotikumos kezelésen is át kell esnie, amíg sikerül kizárni a fertőzés lehetőségét. Ma már a legtöbb kórház 24 órás epidurális szolgáltatást nyújt, de előfordulhat, hogy kisebb intézményeknél ez nem elérhető. Mindenképpen érdemes még szülés előtt szakemberrel átbeszélni a beavatkozás előnyeit és hátrányait, illetve annak helyi elérhetőségét.

Sétáló epidurális érzéstelenítés.

Az új keletű módszer során az alacsony hatóanyagú gyógyszer folyamatosan jut a szervezetbe, illetve a dózis egy részét a gerincfolyadékba adják. A cél az, hogy az izomtónus ne gyengüljön, és a szülő nő tudjon sétálni valamint kitolni is, miközben a fájdalmai enyhülnek. A módszer emiatt nem vezet nagy számú fogós illetve vákuumos szüléshez. A sétáló epidurális nem minden kórházban elérhető, ezért előre kell tájékozódnunk.

Gáz és levegő belélegzése.

Ebben a módszerben nitrogén-oxid és levegő keverékét kell arcmaszkon át belélegezni. Régebben ‘nevetőgáznak’ hívták, mivel igen bódító hatása van. Használata leginkább a szülés aktív szakaszának végén jellemző – az ekkor jelentkező erős összehúzódásokat könnyítik vele. Hatékony módszer, de használatához gyakorlatra van szükség. Akkor működik jól, ha a partnerünket megkérjük, hogy mérje a méhösszehúzódásokat és közvetlenül az összehúzódás kezdete előtt 2-3 szippantásnyit lélegzünk be belőle. A kontrakció alatt abba kell hagyni a gáz belélegzését, és meg kell próbálni ellazulni. Mivel a gáz 30 másodperc alatt jut el az agyba, hatása a kontrakció csúcspontján érvényesül. A gázt összehúzódás közben nem szabad belélegezni! Bőrön át történő elektromos ideg-izom ingerlés (Transcutaneous Electronic Nerve Stimulation, TENS). Ezzel az eszközzel a hát alsó részéhez erősített elektródákon keresztül apró elektromos sokkot kap a szülő nő. A sokk erősségét mi magunk állíthatjuk be egy tárcsa segítségével. A sokk enyhén bizsergető érzést vált ki és blokkolja a méhből a gerincbe érkező fájdalmat. A TENS a szülés korai szakaszában hatékony, de hatásfoka egyénenként eltérő. Egyes kórházakban megtalálható, míg másokban külön bérelni kell. Amennyiben ez a szüléskönnyítő módszer vonzónak tűnik, tedd meg a szükséges lépéseket még a szülés előtt.

Nehéz előre megmondani, hogy melyik fájdalomcsillapító módszerre lesz szükségünk. A legjobb, ha nem csak egy módszerre esküszünk, mivel így a vajúdás és szülés intenzitásától és hosszától függően a folyamat közben eldönthetjük, hogy melyiket válasszuk, anélkül, hogy csalódnunk kellene. Most az számít, hogy legyünk tisztában a lehetőségeinkkel. Tájékozódjunk a szüléskönnyítő megoldásokról, beszéljünk szakemberrel, és bízzunk magunkban, hogy a számunkra és a baba számára legjobb döntést fogjuk meghozni, amikor eljött az ideje.

Sütik elfogadása