A szülés kezdete: mikor nyúljunk a telefonért?

Csak nyugodtan!

A szülés kezdete pánikot eredményezhet, de fontos megőriznünk nyugalmunkat, hogy józanul tudjunk együttműködni a nőgyógyásszal és a szülésznővel, és pontosan tudjuk őket tájékoztatni. Mindez az egekig szökő szívveréssel és remegő végtagokkal nem lehetséges!

Miután minden feljegyzésünket elővettük (a méhösszehúzódások között eltelt idő, elfolyt-e a magzatvíz, eltávozott-e a nyákdugó), hívjuk fel a nőgyógyászt!

Fontos, hogy minden feljegyzésünk kéznél legyen, amikor telefonálunk, mivel csak így tudunk mindenről pontos tájékoztatást adni. Ne féljünk akár hajnalban vagy éjszaka sem telefonálni, ha akkor jött el a szülés ideje, hiszen mindenki tisztában van vele, hogy a szülés nem mindig munkaidőben történik. Amikor a nőgyógyászok vagy szülésznők ügyeletesek, bármelyik pillanatban elérhetőnek kell lenniük!

Tudnunk kell azt is, hogy nem feltétlenül kell majd rögtön bemennünk a kórházba. Az első szülés esetén az orvosok és szülésznők gyakran azt kérik, hogy maradjunk otthon, kényelemben, amíg a fájások ötpercesek nem lesznek!

Nem első szülés esetén valószínűleg hamarabb kell bemennünk a kórházba, mivel ilyenkor a szülés lefolyása gyorsabb. A szülés kezdetekor sok érzés kavarog egy nőben, az izgalomtól a meglepődésen át akár a félelemig. Fontos, hogy maradjunk higgadtak, és ne veszítsük el a fejünket! Kérjük meg párunkat vagy barátnőnket, hogy segítsen a szülést megelőző jelek feljegyzésében, maradjanak velünk, és segítsenek eljutni a kórházba, amikor elérkezik az ideje!

Mindenek fölött bízzunk magunkban, hogy véghez tudjuk vinni az előttünk álló feladatot: világra hozni gyermekünket!

Sütik elfogadása