A reggeli hányinger tüneteinek megelőzése és enyhítése

Úgy tűnik, mindentől előjön az az émelygős hányinger-érzés, különösen reggelenként. A szagoktól, a reggeli látványától, de az étel puszta gondolatától is. El is tűnődhetünk: Életünk egy ilyen izgalmas eseményét miért kell, hogy folyamatos hányinger kísérje? Valami gond van?

Dehogyis! Ez csak a „reggeli rosszullét”, amivel nem vagy egyedül!

Mit jelent a reggeli rosszullét?

A hányinger – időnként hányással kísérve – a terhesség korai szakaszának általános tünete. a terhes nők kb. 50-70%-ánál jelentkezik az első trimeszterben. A hányinger nemcsak normális tünet, hanem általában a normális terhesség jele.

Habár „reggeli rosszullét” a neve (gyakorta reggel a legkellemetlenebbek a tünetek), a nap bármelyik szakában felfordulhat a gyomrunk és hányhatunk a terhesség alatt.

A tüneteket vélhetően a növekvő méhlepény által termelt hCG nevű terhességi hormon okozza, de más tényezők is közrejátszhatnak, például az alacsony vércukorszint, a megnövekedett gyomorsavszint, a stressz, vagy akár a fáradtság.

Reggeli rosszullét - megelőző stratégiák

A reggeli rosszullét leginkább megelőzéssel kezelhető. Tartsunk néhány szem üres kekszet, puffasztott rizst, vagy akár egy darabka csokoládét az ágyunk mellett, és kapjunk be valamit ébredésünk pillanatában, hogy még felkelés előtt megemelkedjen a vércukrunk.

Ne naponta háromszor együnk nagyobb mennyiséget, hanem együnk kevesebbet naponta ötször-hatszor, így elkerülhető az üres has érzete és stabil marad a vércukorszintünk is. Gondoskodjunk arról, hogy az étrendünkben legyen megfelelő mennyiségű fehérje (hús, hal, tojás, sajt), komplex szénhidrátok (gyümölcs, zöldség, gabonafélék), hogy a baba megfelelően fejlődhessen.

Egyes táplálkozási szakértők 75-100 milligram B6 vitamin szedését ajánlják a hányinger megelőzésére. Be kell venni a szokásos terhesvitamint is, és kerülni a fűszeres vagy zsíros ételeket, valamint a túlzott kimelegedést és izzadást, és eleget kell pihenni.

Hányinger esetén

A hányingert okozó dolgok elkerülése mellett ki lehet próbálni a következőket:

  1. Lélegezzünk lasssan – orron be, szájon ki – vagy vizualizáljunk valami szépet.

  2. Szopogassunk vagy rágcsáljunk jégdarabkákat, vagy frissen felkarikázott citromot.

  3. Ha a fogmosástól öklendezünk, használjunk gyakrabban szájvizet, hogy friss maradjon a leheletünk.

  4. Próbáljunk egy pohár tejet inni vagy két kalcium tablettát bevenni a gyomorsav semlegesítésére.

  5. Tegyünk hideg vizes ruhát, vagy jeget a torkunkra.

  6. Tegyünk reszelt gyömbért (a hányinger természetes ellenszere) a zöldségekre és más ételekre.

  7. Igyunk kamilla- vagy gyömbérteát.

  8. Igyunk eleget attól függetlenül, hogy nincs kedvünk szilárdat enni (lehet hogy segít, ha nem keverjük a szilárd és a folyékony ételeket ugyanannál az étkezésnél).

  9. Nyomkodjuk meg, vagy tegyünk jeget a koponyaalapi részre (a nyak hátsó részén, a fülektől egy kicsivel beljebb).

Gondolkodjunk hosszabb távon!

A jó hír az, hogy a nők többségénél a reggeli rosszullétek a terhesség negyedik hónapjára elmúlnak, amikor a hormonszintek kicsit csökkenni kezdenek.

Ha hányinger- és hányási tüneteink állandósulnak (naponta 1-nél vagy 2-nél többször fordulnak elő), és nem tudunk egyáltalán folyadékot magunkhoz venni, vagy az állapot az első trimesztert követően is folytatódik, jelezni kell nőgyógyászunknak. Előfordulhat egy „hyperemesis gravidarum” nevű súlyosabb probléma is, ekkor orvosi kezelésre van szükség.

Sütik elfogadása