Trimeszterről-trimeszterre: alváskalauz

Rachel Morris

A várandósság számos meglepetést tartogathat számunkra, de amihez talán a legkevésbé tudunk hozzászokni, az az alvási rutinunk felborulása. Várandósnak lenni kimerítő feladat. Hogy lehet, hogy mégis nehezen megy az elalvás, pedig olyan nagy szükségünk volna rá?

Aggodalomra nincs ok, hiszen nem vagyunk ezzel egyedül!

A legtöbb kismamának problémát jelent az elalvás – illetve a zavartalan alvás – a várandós állapottal járó hormonális változások és fizikai kényelmetlenségeknek köszönhetően. Habár ez frusztrációkat okozhat, a szakértők szerint mindenre van megoldás, és mivel az újszülött egészsége saját egészségünktől függ, minél többet alszunk a várandósság alatt, annál jobbat teszünk vele a bennünk növekvő csöppségnek!

Olvass tovább, ha kíváncsi vagy azokra a tippekre, amelyek a várandósság különböző trimesztereiben segítenek, hogy hozzájussunk a szükséges pihenéshez.

Alvás az első trimeszter során

A várandósság első pár hónapjában előfordulhat, hogy azon kapjuk magunkat, hogy gyakrabban járunk ki a mosdóba, akár az éjszaka kellős közepén is. Ez teljesen normális, de ezen rövid fordulók elkerülése végett, ügyeljünk a lefekvés előtt bevitt folyadékmennyiség csökkentésére! Ezzel szemben, napközben bőségesen fogyasszunk vizet!

A stressz szintén ébren tarthatja a kismamákat, ezért ha aggodalmaink vannak állapotunkat illetően, jól jöhet egy napló az éjjeliszekrényen, melybe ezeket elalvás előtt lejegyezhetjük.

Alvás a második trimeszter során

Sok kismama tapasztalja ilyenkor, hogy már jobban alszik és a gyakori vizelési inger is mérséklődik. Ugyanakkor testünk folyamatos átalakulása okozhat alvási zavarokat.

Ahogyan a magzat növekszik, tapasztalhatjuk, hogy a legkényelmesebb pozíció a „kifli” póz. Bár stratégiailag elhelyezett párnákkal elérhetjük, hogy ebben a pozícióban maradjunk, akkor sem kell aggódnunk, ha az éjszaka közepén a hátunkra fordulunk – ezt sajnos nem tudjuk kontrollálni.

Alvás a harmadik trimeszter során

Az utolsó trimeszterben visszatérhet a gyakori vizelési inger – gyomorégéssel, lábgörcsökkel karöltve, és a növekvő pocakunk további kényelmetlenségeket okozhat. Relaxáló módszerekkel azonban felkészíthetjük szervezetünket az alvásra; például 15 perces forró fürdővel.

Egy alvási rutin kialakítása is nagy segítség lehet a nyugodt alvás elérése érdekében. Bár előfordulhat, hogy kísértésbe esünk, hogy sokáig talpon legyünk és minden előkészületet megtegyünk a baba érkezése előtt, ne feledkezzünk meg arról, hogy saját igényeinket helyezzük előre! A gyerekszoba kitakarítása várhat reggelig!

Ha sikerül kialakítani egy jól bevált napi rutint, igyekezzünk mindig tartani magunkat hozzá. Míg a várandósság ideje alatt még nagyobb eséllyel alusszuk át nyugodtan az éjszakát, az újszülött mellett ez már sokkal nehezebb feladat, úgyhogy irány az ágy!

Sütik elfogadása