Különleges étrend a terhesség alatt

Cheryl Lock

A várandósság gyönyörű, mulatságos (persze időnként zavaros) időszak, főként ami az evést illeti. Kisbabánkról már a terhesség megállapítását követő első étkezésektől gondoskodunk. Megfelelő táplálkozással biztosítható, hogy a mama és a baba is a lehető legegészségesebben és a legjobb erőnlétben legyenek a várandósság folyamán. Speciális étrendet követő édesanyák esetén előfordulhat, hogy reménytelennek tűnik egészséges étkezési tervet összeállítani. Akár vegetariánus, akár vegán, akár gluténmentes ételeket fogyaszt az illető, a várandósság alatt általában folytatni lehet a megszokott táplálkozási formát. Étrendbeli korlátozásainkat viszont orvosunknak mindenképp említsük meg, mivel figyelemmel kívánja kísérni, hogy bejut-e a szervezetünkbe a baba igényei szerinti minden tápanyag. Természetesen vannak olyan tápanyagok és vitaminok, amelyekre minden várandós nőnek szüksége van, étrendtől függetlenül. Következzenek azok az ételek, amelyeket a terhesség során nem hagyhatunk ki!

Fehérje

Az egészséges terhes étrend duzzadjon a sok fehérjétől, hiszen ettől lesz sok-sok energiánk, és ez segíti magzatunk fejlődését. Szerencsére nagyon sok ételben található fehérje (hús, szárnyasok, tojás, tejtermékek, bab, tofu, hüvelyesek, csonthéjasok). Naponta háromszor igyekezzünk belőlük fogyasztani!

Kalcium

A kalciumban gazdag étrend fontos a baba fejlődése szempontjából, úgyhogy a terhesség alatt igyekezzünk növelni a kalciumbevitelt. a joghurt, az alacsony zsírtartalmú tej, a sajt, a dúsított gabonaételek, a sötétzöld leveles zöldségek, - mind kiváló kalciumforrások.

Vas

A marhahúst, sertéshúst, szárazbabot, spenótot és zabot tartalmazó étrenddel hozzájuthatunk a szükséges vasmennyiséghez.

Folsav/Folát

A folsav igen fontos tápanyag a kismamák számára, mert támogatja a méhlepény működését. Folsavat tartalmaz a narancs (és a narancslé), az eper, a leveles zöldségek, a répafélék, a karfiol, a borsó, a tésztafélék, a bab, valamint a csonthéjasok.

Vitaminok

Mindenképpen gondoskodnunk kell arról, hogy egy sor más vitaminból (a, C, D, E, riboflavin / B2) és cinkből is megfelelő mennyiséget fogyasszunk! Legkönnyebben úgy juthatunk ezekhez a vitaminokhoz, ha zöldségekkel, gyümölcsökkel és teljes kiőrlésű termékekkel rakjuk meg tányérunkat. Amikor babát várunk, fontos, hogy kövessük orvosunk egészséges étkezésre vonatkozó tanácsait, főleg ha speciális étrendet követünk. Ha nem jutunk elég tápanyaghoz, segíthetnek az étrendkiegészítők, de mindenképpen konzultáljunk orvosunkkal, mielőtt napi rutinunkba beillesztenénk azokat. Ne feledjük: Minél egészségesebben étkezünk, annál jobbat teszünk születendő gyermekünkkel!

Sütik elfogadása