pregnancy mood swings 101

Hangulatváltozások a terhesség alatt

Elaine Zwelling

A terhesség megindító élmény.

Az egészségügyi szolgáltatók, a barátok és a család főleg a terhesség fizikai oldalára fókuszál.
Elsődlegesen persze azzal törődnek, hogy baba és mama egészséges legyen, hiszen a terhesség fizikai ismertetőjelei konkrétabbak, mások által könnyebben megfigyelhetők. Viszont sok várandós nő egyetért abban, hogy az érzelmek és a hangulati ingadozások ugyanolyan erőpróbát jelentenek, mint a fizikai tünetek.

Mitől annyira érzelmekkel teli a terhesség? És hogyan birkózhatunk meg az esetleg feltörő sokféle érzéssel és hangulattal?

A terheség ténye – sokk és meglepetés


Sok nő élete valamely pontján már várja, hogy várandós és anya legyen, de amikor megtörténik a teherbe esés, az érzelmek a várttól eltérően is alakulhatnak.

Azok a nők, akik félelemmel néztek elébe, lehet hogy meglepően könnyeden veszik, mások pedig, akik úgy gondolták, készen állnak, hirtelen elbizonytalanodhatnak.

A nők érzelmei valójában trimeszterről trimeszterre változnak, és minden fázisban másra helyeződik az érzelmi hangsúly. Az első trimeszterben lehet, hogy küszködünk a terhesség tényével. A második trimeszter során már lehet hogy arra összpontosítunk, hogy gyermekünk lesz. A harmadik trimeszterben pedig valószínűleg továbbgondoljuk a helyzetet, és az anyai felelősség – és persze az örömök – részleteit latolgatjuk. Szükség van némi alkalmazkodásra!

Változó szerepek


A terhesség s családi kapcsolataink dinamikáját is megváltoztatja. Az első baba érkezésekor át kell szoknunk arról, hogy csak a magunk és más felnőttek irányába tartozunk felelősséggel, arra, hogy egy tőlünk teljes mértékben függő csecsemőért is felelősek vagyunk.

Ha a második babánkat (vagy a harmadikat-negyediket) várjuk, a teendőink növekedésével a családi viszonyok is változnak. A gyermek családba érkezése időnként stresszes lehet, még a legboldogabb körülmények között is.

Habár a gyermekáldás az élet normális és csodás része, nyomasztó érzés is lehet. Érzéseinket pedig felnagyíthatják a testünkben zajló hormonális változások.

Mi mindent érezhetünk?


Az alábbi érzésekről és reakciókról sok várandós nő számol be. Figyelem, nem mindegyik negatív!

• Öröm, boldogság, izgalom
• Bizonytalanság
• Ingerlékenység
• Nyugalom
• Erősebb függés a partnertől vagy a családtagoktól
• Büszkeség, hogy „csoda” történt
• Ragaszkodás még a baba születése előtt
• Pozitív vagy negatív reakciók testképünk változásaira
• Szétszórtság
• Szomorúság a régi idők elmúlása felett
• Aggódás a pénzügyek, a lakhatás megoldása, a gyermekgondozás, a függetlenség elvesztése, a partnerkapcsolat változásai, a vajúdás és a szülés miatt, hogy jó anya lesz-e belőlünk, stb.
• Türelmetlenség (úgy érzed, már időtlen idők óta terhes vagy)
• Túlérzékenység mások megjegyzéseire vagy tanácsaira
• Gyakori sírás
• Álmodozás a babáról

Érzelmeink kordában tartása


Habár a fenti jelenségek mindegyike normális, érdemes csillapítani a hangulati ingadozásokat ezalatt az izgalmas, ámde stresszes időszak alatt.

Maradj fizikailag egészséges:Egyél rendesen, mozogj, pihenj sokat! Ha nem érzed jól magad vagy fáradt vagy, sokkal valószínűbb, hogy felizgatod vagy felzaklatod magad.

Tájékozódj!Ülj be és járd végig a kismama- és szülési tanfolyamokat, olvass a terhességről szóló könyveket. Csökkenti a stresszt, ha tudjuk, mire számíthatunk, ha szakemberektől halljuk, és más várandós szülőkkel is találkozunk.

Nyílj meg!Oszd meg gondolataidat, érzéseidet partnereddel, barátaiddal, családtagjaiddal.

Szánj időt:Ne terheld túl magad az otthoni vagy a munkával kapcsolatos teendőkkel.

Ne feledd: Ha túlzottan elborítanak az érzelmek vagy úgy érzed, nem tudsz tisztán gondolkodni, konzultálj orvosoddal, mielőtt bármilyen gyógyszert bevennél!

Ez is érdekelhet:

Törlőkendők

Pampers Sensitive törlőkendők

Kevesebb törlés a kíméletesebb tisztításért *