Emésztési zavarok és enyhítési módszerek a terhesség alatt

Margaret Comerford Freda Ed.D, RN, CHES, FAAN

Már a célegyenesben vagyunk! Pocakunk mérete napról napra egyre nő ahogyan a pici gyarapszik az anyaméhben. Ennél közelebb még nem voltunk a születendő babánkoz, azonban ekkor jelentkezhetnek újabb izületi és terhességi fájdalmak még szülés előtt, melyeket át kell vészelnünk. A növekvő súly és a nyomás okoz egyfajta sajátos, kellemetlen érzést, légszomjat és emésztési zavarokat. Ezek a tünetek nagy valószínűséggel eltűnnek, ahogy a célegyenest elhagytuk, de van pár módszer, amit már most megtehetünk annak érdekében, hogy a terhesség utolsó hónapjai olyan könnyűek legyenek, amennyire csak lehet.

Légzési nehézségek

Annak következtében, hogy méhünk megnagyobbodik és megemekedik - nyomást gyakorolva rekeszizmainkra - légzési nehézségeket tapasztalhatunk. Lehetséges, hogy úgy érezzük, nem tudunk egy lépcsősort teljes kifulladás nélkül megmászni. A legtöbb amit tehetünk, hogy lazán vesszük és próbáljuk elkerülni a nehéz fizikai terhelést a terhesség kellemetlenségeinek csökkentése érdekében. Vannak, akik légzési nehézséggel küzdenek akkor is, ha fekvő pozícióba kerülnek. Ha ilyen problémával szembesülünk, próbáljuk ki a fél-ülő pozíciót és támasszuk ki a derkunkat párnákkal!

Az utolsó trimeszterben normális és szinte elkerülhetetlen az ilyen jellegű probléma, de aggodalom esetén keressük fel nőgyógyászunkat vagy körzeti orvosunkat!

Gyomorégés és emésztési zavarok

Ez a két, legtöbb esetben együtt járó betegség leginkább a harmadik trimeszterben fordul elő. Ez az első időszak, hogy a nők emésztési nehézségeket tapasztalnak és ez némi meglepetést okoz. Miért most? A terhesség alatt az egész bélrendszer lelassul. Ennek eredményeképp a hasizmok és a garat (a szájból a hasba vezető cső) ellazulnak. Emésztési savak szabadulhatnak föl, - amely normális esetben a hasban marad – most azonban a garaton keresztül a szájüregbe kerül. A sav égető érzést okoz a torokban, ami egy kellemetlen, emésztett étel és gyomorsav ízt generál a szájban. A gyomorégés elkerülése és emésztési zavarok elkerülése érdekében alkalmazzuk a következő módszereket: • Fogyasszunk kisebb adagokat, többször. Ez elősegíti, hogy a gyomorsav az emésztés folyamatában vegyen részt és ne forduljon vissza! • Kerüljük a zsíros ételeket! • Álljunk fel étkezés után (a gravitáció segít). Tartózkodjunk az alvás előtti étkezéstől! • Alkalmazzunk rágógumit, hogy megszabaduljunk a kellemetlen ízektől! • Ne vegyünk be vény nélküli orvosságokat - pl. savlekötőt - anélkül, hogy kikérnék kezelő orvosunk, gyógyszerészünk vagy nőgyógyászunk véleményét.

Sütik elfogadása