A tipegők játékának fontossága

Ha jobban megfigyeljük egyedül, vagy kis barátaival együtt játszó gyermekünket, gyorsan észre fogjuk venni, hogy a játénak sok formája létezik. Elképzelhető, hogy csemeténk egész napját kockákkal történő építkezéssel, vagy kedvenc plüssállatának etetésével tölti majd, míg unokatesója órákon át futkorászik a kertben. A különböző játékok kipróbálása segít a gyermek különböző képességeinek fejlesztésében – ráadásul remek móka közepette. Az aktív játék segíti a kicsi mozgáskoordinációját is. Amint az apróság ráérez testének irányítására, valami megváltozik. Az eredmény: szünet nélküli ugrálás, mászás, hintázás és ugrálás mindenhol. Ez talán a szülőnek fárasztó élménnyé válhat, azonban ez is fontos része a baba fejlődésének. Az efféle játék nemcsak az egészséges szervezet fejlődésében, de a gondolkodási képességek javulásában is rengeteget segít, miközben a gyermek a méretekről és alakzatokról (’’Vajon átférek ezen az alagúton?”), illetve irányokról (’’Itt fel alá tudok ugrálni!”) szerez újabbnál újabb ismereteket.

Biztosítsunk szemünk fényének biztonságos környezetet az aktív játékhoz, és távolítsunk el mindenféle éles, vagy veszélyes tárgyat! Adjunk helyette olyan dolgokat (párnákat, dobozokat, amiken átmászhatnak) amelyek mozgásra sarkallják a picit.

A kreatív és képzelőerőt igénylő játékok nélkülözhetetlenek a kognitív képességek fejlesztésének szempontjából. Ahogy csemeténk képzelőereje beindul, úgy látjuk majd játékának kreativitását is fejlődni. Kedvenc takarója egyben palásttá, építőkockái száguldozó autókká, kartondobozai pedig kastéllyá változnak. A képzeletbeli játékot nemcsak nézni csodálatos, de a gyermek fejlődése szempontjából is nagyon lényeges: segít a megoldóképesség és a nyelvérzék fejlődésében.

Ösztönözzük babánkat a képzeletbeli játékra azzal, hogy kreativitásra sarkalló játékokat adunk neki. Ezek lehetnek ruhadarabok, plüssállatok, de akár olyan mindennapi tárgyak is, mint egy fakanál (varázspálca!), vagy műanyag poharak (egy sor házikó!).

A másokkal történő játék értékes szociális képességeket fejleszt. Az önálló játék szerves része a gyermek fejlődésének, de kihagyhatatlan a kortársakkal és testvérekkel történő játék is. A más gyerekekkel történő közös játszás olyan szociális képességeket fejleszt, melyekre aztán nagy szüksége lesz az elkövetkezendő években. Ezen képességek közé tartozik pl. az osztozkodás, a konfliktusok kezelése, vagy az együttérzés. Próbáljuk meg úgy alakítani a dolgokat, hogy csemeténknek minden héten legyen kivel játszania saját korosztályából!

Míg az aktív, a kreatív és a társas játékok mind nagyon fontosak, igazából minden játékkal töltött perc nagyon hasznos gyermekünk számára. Csupán tartsuk szemmel a mókát!

Sütik elfogadása