Mászás: mászási típusok

Deidre Uria

Mászás- egy a sok motoros készséghez kapcsolódó mérföldkövek közül, amelyet a gyermek az első életévében ér el és amely jellemzően valahol a 7. és 10. hónap körül kezdődik meg.

A mászásra való felkészültség, akárhogy is, kevésbé függ a baba korától, mintsem izmainak erősségétől. Épp ezért ne erőltessük! Íme egy útmutató, amely lépésről lépésre segít abban, hogy csemeténk az ülés után a mozgást is megkezdje.

A mászás szintjei

A mászáshoz vezető út a legtöbb esetben az egyik oldalról a másikra való átgördüléssel kezdődik, majd gyermekünk megtanul önállóan felülni. A folyamat pedig a következőképpen folytatódik:

• Négykézlábra állás • Előre-hátra hintázás • Hátrafelé mozgás a koordináció fejlődésével • Karok és lábak együttes mozgása, és az így előrehaladás

Ösztönözhetjük a kicsit, ha rendszeresen hagyjuk a hasán feküdni, vagy, ha játékokat helyezünk köré, úgy, hogy éppen csak ne tudja elérni. De akár finoman tolhatjuk is a lábát, amikor négykézláb áll, ezzel bátorítva, hogy előre haladjon.

A mászás típusai

Nem létezik a „jó” mászási technika, de gyerkőcünk által ismerhetünk néhányat a következő hat fajta közül:

1. Klasszikus mászás: A kar és a láb váltakozó mozgatása (pl. jobb kar a bal lábbal). • 2. Rákmászás: Egyik térdet hajlítja, míg a másikkal halad előre felé. • 3. Kommandó mászás: Hason fekvésben a karjai segítségével húzza magát előre (hadseregmászásnak is nevezik). • 4. Mackómászás: A kézfejen és lábfejen járás egyen könyökkel és térddel. • 5. Iszkoló mászás: Popsi a földön, a kezével segíti magát előre. • 6. Gördülés: A test gördülése és fordulása által jön létre az előrehaladás

Néhány gyermeknél kimarad a mászás, és az ülésből egyből a járásba mennek át. A gyermekorvosok szerint semmilyen fizikai problémát nem jelent, ha a gyerek az általános időkerettől eltérő időben kezdi meg a mászást, vagy ha egyáltalán nem mászik. Amíg valamilyen formában használja a kezeit és a lábait, hogy előrefele haladjon a földön, addig minden rendben van!

Mindezek ellenére azért érdemes odafigyelni arra, ha csemeténk a testének csak egyik oldalát használja a mászáshoz. Ilyen esetekben a biztonság kedvéért vizsgáltassuk ki a babát orvossal!

Amikor készen áll rá, kisbabánk el fog kezdeni mászni, úgyhogy mindig legyünk türelmesek és maradjunk pozitívak!

Sütik elfogadása