Hogyan befolyásolja az ún. "bababeszéd" gyermekünk beszédkészségét?

Cheryl Lock

Hogy jó ötlet-e babanyelvet használni, amikor a 9 hónapos gyermekünkhöz beszélünk? Ez a nyelv sokkal viccesebb és sokkal könnyebb az ő kis füleinek. Fontos-e a babának, hogy sajátos nyelvet halljon ahhoz, hogy könnyítsünk beszéd fejlődésén?

A hang kimondottan fontos a babák számára, és még az is lehet, hogy felfedezzük, ahogyan gyermekünk felismeri a hangunkat- még akkor is, ha másik szobában vagyunk!

Az anyai hang, különös nyugalmat biztosít a babák számára és azt, a szeretettel illetve a táplálékkal fogja összekapcsolni. Természetes, hogy a hanglejtésünk megváltozik amikor hozzájuk beszélünk, és más lesz, mint amikor egy felnőttel. Például, lehet, felemeljük a hangunkat a szavak hajlításánál, eltúlozzuk a szótagokat, vagy jobban artikulálunk, mint általában.

Ez a babanyelv, amit gyakran hívunk „közvetlen csecsemő beszédnek”, nem keverendő össze az olyan beszéddel, aminek nincs értelme, vagy amely a baba helytelen beszédét imitálja! Valójában tanulmányok kimutatták, hogy azok a babák, akinek szülei használják ezt az úgynevezett közvetlen csecsemő beszédet, hamarabb megtanulnak beszélni, mint azok, akikhez felnőtt nyelven beszélnek.

Amikor kezdetét veszi kisbabánk beszédfejlődése, figyeljünk oda a következő állomásokra, amelyek már az első év alatt végbemehetnek.

• Gyermekünk felismeri a hangunkat és felismeri, honnan is érkezik a hang; • Felismeri a nevünket; • Kezdetét veszi a gügyögés és pár szó elsajátítása is, mint például a „mama” vagy a „pa-pa”; • Ha gyermekünk beszélni kezd, hanglejtéseket kezd majd használni, vagy hangját felfelé és lefelé fogja emelgetni. • Gyermekünk, miközben beszélünk hozzá, figyelni fog minden olyan tárgyra, amire mutatni fogunk.

Végtére is minden baba a saját tempójában fejlődik, de afelől nyugodtak lehetünk, hogy a bababeszéd segít gyermekünknek a beszéd elsajátításában.

Sütik elfogadása