A mászás csodája

Mirinda Daniloff

A mászás egy hatalmas mérföldkő egy baba életében, hiszen azt jelzi, hogy készen áll a mozgásra és a felfedezésre. Ez egy igazán összetett mozdulat, melyet a legtöbb gyerek 7 és 10 hónapos kora között sajátít el. Csemeténknek koordinálnia kell a karját és a lábát, szüksége van a kar, váll- és lábizmok fejlesztésére, hogy meg tudja tartani a testének tömegét.

Jelek, amelyekből tudhatjuk, hogy gyermekünk készen áll

A legtöbb baba esetében, a mászás nem sokkal azután indul be, amikor a pici már segítség nélkül fel tud ülni. Ha azt vesszük észre, hogy csemeténk már felemeli a fejét, hogy körülnézzen, akkor elég erősek a kar, láb- és hátizmai, ahhoz, hogy ne bukjon fel.

Eleinte csak négykézláb fog állni, előre- hátra ringatózva, majd visszahuppan.

Mászási technikák

• A klasszikus mászás az, amikor a baba az egyik kezét teszi előre, míg a másik lábával segíti a mozgást. • A rákmászás pont az, aminek hangzik! Gyermekünk ebben az esetben hajlítja az egyik térdét, majd lassan mászik a másik lábával. • A kommandó mászás, amikor a pici a hasán fekve csúszik, és a karjával segíti a mozgást. • Gördulés: A kisbabák néha csakúgy oda gurulnak, ahova szeretnének menni.

Ha csemeténk még nem mászik, ne aggódjunk! Néhányan kihagyják a mászást, és egyből a járással kezdik.

Hogyan segítsünk?

Próbáljunk meg játékokat vagy más érdekes tárgyakat elhelyezni a baba körül, és bátorítsuk őt arra, hogy fogja meg őket, és ezáltal haladjon előre.

Használhatunk párnákat, dobozokat, díszpárnákat, hogy akadályokat állítsunk a picinek, ezzel megnövelve az önbizalmát és a mozgékonyságát. Viszont mindig ügyeljünk rá, hogy szem előtt legyen, és ne eshessen bántódása!

Sütik elfogadása