Gyermekek biztonsága a vízben és víz közelében

Suzanne Dixon

Akár nagy „vízipók” a gyermekünk, akár félszegen közelít a vízhez, mindenképp veszélynek van kitéve, nem csak azért mert esetleg nem tud úszni, hanem mert a picik egészen csekély mennyiségű vízbe is képesek megfulladni!

Íme néhány lépés, mellyel biztosítani tudjuk, hogy a család minden tagja jól érezze magát a strandon, a medence partján vagy akár a fürdőkádban.

• Soha ne engedjük gyermekünket szabadon, felügyelet nélkül víz közelében, beleértve a mosdókat, felmosó vödröket, szökőkutakat, úszómedencéket, pancsoló medencéket, tavakat vagy akár a tengert! • Kortól függetlenül minden gyermeket közvetlenül kell felügyelni a medencék közelében! • Jelöljünk ki valakit a családtagok vagy a barátok közül „őrszemnek”, aki rajtuk tartja a szemét ha víz közelében lennének! • A fürdőszobákat alakítsuk úgy, hogy a tipegők és a kisgyermekek ne tudjanak maguktól belépni! • Ha van otthon kinti medencénk, kerítsük körbe közel másfél méter magas kerítéssel, amely rendelkezik zárható kapuval! • A fürdető ülőkék nem védik teljes körűen a kicsiket. Ha mégis használnánk, akkor is folyamatos felügyelet javasolt a kicsi mellé!

Tanítsuk meg gyermekeinket úszni!

Az úszótanfolyamok nem javasoltak a 4 éven aluliak számára. Egy ilyen tanfolyam hamis biztonságérzetet adhat a szülők számára. Nem számít az edzés hossza, ilyenkor is mindig ott kell lennünk mellettük. Még ha biztonságosan is érzi magát a víz közegében, számos tőlünk független fenyegető tényező veszélyezteti őket a medencében, vagy egy tó partján.

A kisgyermekek könnyen nyelhetnek le túl sok vizet az úszás közben!

A hajón

Ha van csónakunk (vagy hajón utazunk éppen), győződjünk meg róla, hogy az minden előírásnak megfelel. Rendelkezzen megfelelő méretű mentőmellénnyel mindenki a fedélzeten! Magyarázzuk el az idősebb gyermekek számára a biztonsági szabályzatokat és a hajó etikettet!

Biztonsági felszerelés

A karúszók, az úszógumik és az ezekhez hasonló eszközök nem garantálják eléggé a gyermekek számára a biztonságot. Figyeljünk rájuk állandó jelleggel!

Ha a gyermekünk még nem érte el a 2 éves kort, egy pillanatra sem hagyhatjuk magára a vízben!

Itt még többet olvashatsz erről Anyukák fóruma

Sütik elfogadása