A szokások és tradíciók jelentősége kisgyermekkorban

A gyerekek olyan szépen, fokozatosan és megjósolhatóan növekednek, hogy az már-már unalmasnak tűnhet a felnőttek számára. A mindennapos szokások biztonságérzetet kölcsönöznek gyermekeink számára és segít nekik abban, hogy megtanulják a rendet.

Ez megmagyarázza, hogy az egészen egyszerű rítusok, - mint például a meghatározott időben történő étkezések, vagy egy éneklés lefekvés előtt - miért olyan fontos az iskolakezdőknek. Ha a család tagjai elfoglaltak és számos váratlan eseménnyel kell számolnunk, ezek a fix programok a felnőttekre nézve is kifejezetten fontosak lehetnek.

A nyaralások és a nagy események, - mint például a szülinapok - különösen jelentős alkalmak lehetnek a családi szokások kialakítására: ilyenkor különleges ételeket főzünk és különleges terítéket, dekorációt használunk. Ezzel is segítünk a gyerekeknek megérteni az eredetüket, az értékeinket és ünnepeinket.

Vonjuk be a gyerekeket is az előkészületekbe és beszéljük meg velük is a terveket az eseményekre vonatkozóan! Mutassunk nekik képeket ugyanarról az eseményről a múltból, vagy hasonló összejövetelekről gyermekkorunkból. Könnyen lehet, hogy gyermekünk nem ért még minden összefüggést ebben a korban, de már megfogalmazódnak benne a tradíciók súlyai és a gondolat, hogy ő is a család része. Ha nem tetszettek a családunk eddigi szokásai, hát alakítsunk ki újakat! Később, halljuk majd gyermekeinktől „a családunkban, mi mindig…” hiszen számukra ezek a szokások valószínűleg egy életen át tartanak majd!

Itt még többet olvashatsz erről Anyukák fóruma

Sütik elfogadása