Toddler-Game-Treasure-Hunt

Játék tipegőknek: Kincsvadászat

Katie Murray

  • Helyszín

    Otthon

  • A játék lényege

    Móka és játék

  • Amire szükség lesz:

    Egy közepes méretű műanyag kosár, vidám matricák és pár apró gyerekjáték

A játék menete


A kicsik az esős napokon is szeretnek játszani. Ha a rossz idő miatt otthon ragadunk, használjuk ki és játszunk kincsvadászatot! A tipegők készsége – kognitív és motoros egyaránt – ezzel a játékkal sokat fejlődhet.

Mindenekelőtt díszítsünk föl egy fölösleges tárolódobozt matricákkal, majd töltsük meg a tipegőnk életkorának megfelelő játékokkal. Dobálhatunk bele puzzle darabokat, amelyek segítenek a formafelismerésben és a kéz-szem koordinációban, valamint arra készteti a kicsiket, hogy használják fantáziájukat (pl. figurákat vagy játék ételeket). Tegyünk a dobozba olyan tárgyakat, amelyek az olvasáshoz fűződnek, például betűket, könyveket, átlapozható prospektusokat. Ezután küldjük kis tipegőnket kincsvadászatra, – persze felügyelet mellett – hogy keresse meg a kincsesládát.

Trükkök és javaslatok


Színes papír segítségével adjunk könnyen követhető jeleket gyermekünknek. A rávezető jelek ne legyenek túl komplikáltak, hiszen a kicsik még nem képesek hosszú és bonyolult utasításokat követni. Szavak helyett rajzokkal kommunikáljunk.

Ha például a szobájában rejtjük el a kincsesládát, rajzoljunk a papírra egy kiságyat, ha a fürdőszobába, akkor egy bilit. Ezek segítségével hamar rájön majd, hol keresse a kincsesládát.

Miután gyermekünk kijátsza magát a kincsesládával, tegyük el szem elől a dobozt és ne is vegyük elő, csak a következő esős napon. Ezáltal annak tartalma mindig különleges marad a számára. Sőt, talán még örömmel is tekint az esősebb napokra.


Tanulás és fejlődés


A kincsvadászat segít a problémamegoldó képességek fejlesztésében, amely kulcsszerepet tölt be a tipegők fejlődésében. Ha babánknak nem megy elsőre a keresés, vezessük rá a megoldásra de ne úgy, hogy azt eláruljuk neki. (helyette mutassuk meg neki a képet, majd kérdezzük meg, hogy „hol tartjuk a bilidet?”)

Ez is érdekelhet:

Pelenkák

Pampers Premium Care pelenkák

Puha, mint a pamut az 5-csillagos bőrvédelem érdekében