toddlers-and-imaginary-play

Fantáziajátékok

Cheryl Lock

  • Helyszín

    Lakásban, vagy a szabadban

  • A játék lényege

    Kognitív fejlődés

  • Amire szükség lesz:

    Nagyméretű kartondoboz, ruhák

A fantáziajátékokkal való mókázás segít tipegőnknek az egészséges fejlődésben. Íme néhány ötlet ahhoz, hogyan játszunk:

A játék menete
Segítsünk kicsinknek, hogy a fellegekbe repülhessen akár egy szuperhős, anélkül, hogy elhagynánk a gyerekszoba által nyújtott komfortzónát. Néhány egyszerű kellékkel és játékkal könnyű feladat lesz gyermekünk fantáziájának beindítása. Hagyjuk most a csengőket és sípokat és inkább a hagyományos játékokra gondoljunk. Például egy nagyméretű kartondobozból űrhajó, vagy akár egy rögtönzött kenu is készíthető.

A régi ruhák még nagyobb élménnyé varázsolhatják a játékot: számtalan dologgá átalakíthatóak, így orvosi köpennyé vagy bármilyen egyenruhává is.

Trükkök és tanácsok
Ne vonjuk magunkat túlságosan bele kicsink képzelt játékszokásaiba! A lényeg, hogy ő találja ki a játékokat és, hogy az ő képzelőereje szálljon szabadon.
Ha segíteni szeretnénk, akkor adjunk neki tippeket, hogy milyen más módszerrel találhat ki magának játékokat és hagyjuk, hadd bontakozzon ki. Például, tanácsolhatjuk neki akár azt is, képzelje el, hogy jó híreket kapott. Kérdezzük meg, hogy miként reagálna és hagyjuk hadd vegye át az irányítást.

Egy másik mókás ötlet az lehet, ha felhozzuk kicsink egyik kedvenc meséjének vagy könyvének alternatív történetét. Ha ezt választjuk, akkor új cselekményeket és karaktereket is ki kell találjunk. Akár le is írhatjuk az új sztorit, mintha mi lennénk a rendezői, ezzel egy újabb dimenziót megnyitva számára a játékok terén.

Bármit is tanácsolunk, legyen a sztori egyszerű, és kövessük gyermekünk irányítását, annak érdekében, hogy élvezhesse a játékot, amennyire csak lehet.

Tanulás és fejlődés
A képzelet alkotta játékok során gyermekünk különböző új dolgokat próbálhat ki és aszerint alakíthatja érzelmeit, ahogyan az a fantáziájában történik. A képzelt játékok kiváló módszerei a képzelt forgatókönyvek és spontán reakciók elsajátításának, amelyek alkalmazhatóak lesznek a későbbiek folyamán. Szorgalmazzuk kicsink képzelt játékszokásait és időközönként vigyünk a játékba új kellékeket!


Ez is érdekelhet:

Pelenkák

Pampers Premium Care pelenkák

Puha, mint a pamut az 5-csillagos bőrvédelem érdekében