A pelenkakiütés jelei és kezelése

Anthony J. Mancini

Minden baba akit pelenkáznak, hajlamos a pelenkakiütésre. Noha előfordulása nem ritka, a pelenkakiütés mégis jelentős kényelmetlenségeket okozhat gyermekünknek, épp ezért fontos a megelőzés és a megfelelő kezelés alkalmazása.

Árulkodó jelek

A tünetek könnyen felismerhetők: a gyermek popsija kivörösödik és gyulladt hólyagocskák jelennek meg a pelenkával fedett területen. Amennyiben a kivörösödött pelenkás területen, vagy a baba szája szélén rózsaszínes-vöröses dudorok jelennének meg, akkor már gombás kiütésről beszélhetünk, amelynek kezelése orvosi beavatkozást igényel.

Mivel egy kisbaba még nem tudja elmondani, hogy pontosan mi is a probléma, így sírással próbálja meg kifejezni a nyugtalanságát és az irritációt, különösképp a pelenkacseréknél vagy az étkezéseknél, mivel ilyenkor étvágytalanság is előfordulhat.

Mi okozza a pelenkakiütést?

A pelenkakiütést az esetek többségében a bőrirritáció és a pelenkával fedett bőrfelületet érő nedvesség okozza. A bőr pH értékének megváltozása károsítja a bőr fehérje-szerkezetét, ami könnyen felülfertőzödhet a székletben található baktériumok, vagy élesztőgombák által. Íme néhány más, egyéb kiváltó ok:

Az érintett terület nem megfelelő tisztítása

Mivel a pelenkakiütés a bőr pH-értékének változása következtében jön létre a vizelet és széklet keverékének köszönhetően, a baba érzékeny bőrének tisztítását végezzük gyengéden és alaposan! Használjunk alkoholmentes törlőkendőt, vagy egy puha mosdókesztyűt és meleg vizet.

A tiszta vízzel jót tehetünk az érzékeny bőrnek, míg vannak olyan esetek, ahol az enyhén szappanos víz lehet a legmegfelelőbb. Kerüljük a frottír törölközővel történő dörzsölést, hiszen ez csak felerősítené a kiütés hatásait, ezzel is nagyobb kellemetlenségeket okozva a babának.

A pelenka nem elég gyakori cseréje

Tanulmányok kimutatták, hogy azoknál a csecsemőknél, akiket legalább 8 alkalommal tisztába tesznek egy nap, sokkal ritkább a pelenkakiütés előfordulása. A gyakori pelenkacsere két okból is fontos: az elhúzódó nedvesség meggyengíti a bőrt és hajlamossá teszi a kiütések megjelenésére, illetve minél több időt tölt el együtt a vizelet és a széklet, annál inkább kárt tehet a baba bőrében a benne található enzimek révén.

A szuper-nedvszívó hatású pelenkák segíthetnek abban, hogy a vizeletet magukban tartva nem engedik azt közel a baba bőréhez, illetve a baba székletéhez.

Gombás fertőzések

Ha a baba bőre hosszabb ideig marad nedvesen, azzal hajlamossá válik a gombás kiütésre, ami a legmakacsabb pelenkakiütés típus. A kezelésére alkalmazott antibiotikum-kúra pedig hasmenést okozhat, ami sajnos méginkább fokozza ezt az állapotot.

A gombás fertőzés könnyen felismerhető a megnövekedett vöröses-rózsaszín, vagy a fehér, gennyes töltetű hólyagocskákról, amelyek a kivörösödött, pelenkával fedett területen találhatóak. Lehetséges, hogy a baba szájában fehér foltok jelennek meg, az anyuka mellei pedig fájdalmassá válnak. Kérjük a gyermekorvos segítségét a gombásodás elleni kezeléssel kapcsolatban, ha fennállna ez a jelenség.

Megelőzés és kezelés

Hogyan előzhetjük meg a pelenkakiütést már a legelején?

• Győződjünk meg arról, hogy a lehető leghamarabb lecseréljük az átnedvesedett vagy bepiszkított pelenkát. • Tisztítsuk meg alaposan és teljeskörűen a gyermek nemi szervének környékét a kaki után, a tisztítás után pedig hagyjuk megszáradni az érintett területet. Legyünk óvatosak, nehogy kidörzsöljük a bőrt! • Vonjuk be gyermek fenekét vékony réteg ápolókenőccsel vagy vazelinnel. • Amikor új pelenkát adunk a picire, ne húzzuk túl szorosra engedjük, hogy szellőzhessen. • Ha lehet, válasszunk extra nedvszívó hatású pelenkákat vagy olyanokat, amelyeknek a testtel érintkező felülete balzsammal van bevonva. • Kövessük nagyobb figyelemmel a baba popsiját hasmenések vagy antibiotikumos kezelések alkalmával. • Cseréljük gyakran a gyermek pelenkáját!

Amennyiben a pelenkakiütés bekövetkezik, íme néhány jótanács a kezeléséhez:

• Cseréljük gyakran a pelenkákat, ezzel is csökkentve a bőrön lévő nedvességet! • Engedjük szellőzni a baba bőrét minden nap, miután eltávolítottuk a pelenkát! (A balesetekre felkészülve, legyen a közelben törlőkendő). • Kakilás után tisztítsuk meg alaposan a gyermek popsiját és töröljük szárazra az érintett területet, mielőtt ráadnánk a tiszta pelenkát! • Kenjük be a pelenkával fedett területet popsikenőccsel, vazelinnel, vagy az orvos által felírt krémmel, hogy ezzel is megakadályozzuk a vizelet és az irritált bőr találkozását. • Ha nem járunk teljes sikerrel, próbálkozzunk egy másik, jó minőségű pelenkával! • Amennyiben van rá mód, használjunk balzsammal átitatott fedőréteggel rendelkező, eldobható pelenkát. • Ha néhány nap alatt nem múlna el a pelenkakiütés, vagy ha gennyes hólyagok jelennek meg a baba bőrén, mindenképp konzultáljunk védőnőnkkel vagy gyermekorvosunkkal!

Itt még többet olvashatsz erről Miért a Pampers?

Sütik elfogadása