A Pampers nem csupán a kisbabákról gondoskodik, hanem a bolygóval is törődik, amely a jövőjüket jelenti.

Az eldobható pelenkák megkönnyítik a csöppségek bőréről való gondoskodást, azonban felmerülhet benned a kérdés, hogy vajon mekkora a pelenkák ökológiai lábnyoma.

Tudd meg, miként igyekszik csökkenteni a Pampers a pelenkák környezetre gyakorolt hatását, és ismerj meg négy egyszerű módszert, hogyan szabadulj meg a használt pelenkáktól!

Így csökkentjük ökológiai lábnyomunkat

A pelenkák életciklusát bemutató grafika

Ökológiai lábnyomunk csökkentése érdekében számos szempontot igyekszünk figyelembe venni, kezdve attól, hogy miként és honnan szerezzük be az alapanyagokat, a gyártási folyamaton és a felhasznált csomagolóanyagokon keresztül egészen a termékkínálatunkig.

Röviden összefoglaljuk, miként törekszik a Pampers ökológiai lábnyomának csökkentésére:

A Pampers pelenkák előállításához használt alapanyagok

Alapanyagok

 • A pelenkáinkban és a papírdobozainkban felhasznált cellulóz az FSC (Forest Stewardship Council, Erdőgazdálkodási Tanács) minősítésével rendelkező erdőkből és más ellenőrzött forrásokból származó anyagokból készül.*

 • A Pampers Pure pelenkák és törlőkendők ellenőrzött forrásokból származó növényi eredetű anyagokból készülnek.

 • Az elmúlt ötven év során felére csökkentettük a pelenkák súlyát, ezzel párhuzamosan pedig megdupláztuk nedvszívó képességüket.

 • Egy átlagos európai kisbaba által - a pelenkázás teljes időszaka alatt - elhasznált Pampers pelenkamennyiséghez szükséges alapanyagok súlyát 21 kilogrammal csökkentettük az elmúlt 5 év alatt.

Pampers gyárak világszerte

Gyártás

 • Mára sikerült elérnünk, hogy egyetlen gyárunk sem szállít gyártási hulladékot hulladéklerakóba.

 • Európai gyáraink 100%-ban megújuló forrásokból származó villamosenergiával üzemelnek.**

 • A célunk az, hogy 2030-ra a világon működő összes gyáregységünket 100%-ban megújuló forrásból származó villamosenergiával üzemeltessük.

A Pampers-termékek csomagolása 100 százalékban újrahasznosítható

Csomagolás

 • Minden pelenkánk csomagolása 100%-ban újrahasznosítható.***

 • Dobozaink 100%-ban újrahasznosított kartonból készülnek.****

 • Célkitűzéseink között szerepel, hogy 2025-re legalább 50%-ban újrahasznosított vagy megújuló forrásból származó anyagokból készítsük csomagolásainkat.

A Pampers termékek szállítása és használata
 • Európában értékesített pelenkáink 100%-a Európában készül.Pelenkáinkat saját gyárainkban, a lakhelyedhez közel állítjuk elő.

Pampers szív

A használt pelenkák hulladékkezelése

 • A Pampers azon fáradozik, hogy második életet adhasson a használt pelenkáknak.

 • A FaterSMART elnevezésű vegyesvállalatunk első pelenka-újrahasznosító gyára Olaszországban már üzemel.

 • Amszterdamban „okos” szemetesek kihelyezésével kezdtük el összegyűjteni a használt pelenkákat. A szülők regisztrálhatnak a programba, és egy alkalmazás segítségével nyithatják ki a szemeteseket, melyekbe betehetik a használt pelenkákat.

 • Az amszterdami szülőkkel közösen már több mint 200 000 pelenkát gyűjtöttünk össze újrahasznosítás céljából.

 • 2023-ig 5 városban tervezzük elindítani pelenka-újrahasznosítási programunkat.

Még csupán néhány lépést tettünk meg, de a járni tanuló kisgyerekekhez hasonlóan, minden egyes lépést követően, bennünk is egyre erősödik a felfedezés vágya és a célunk az, hogy kitartóan, még előrébb jussunk.

A használt pelenkák hulladékkezelése otthonodban

Minden pelenkacsere előtt és után is moss kezet!

1. Mindig moss kezet a pelenkacsere előtt és után is!

Csavard fel a használt pelenkákat, majd a tépőzár segítségével rögzítsd!

2. Csavard fel a pelenkát úgy, hogy a használt felület legyen belül, majd a rugalmas tépőzárak segítségével rögzítsd! Így könnyebb kezelni és a szemetesbe dobni a pelenkát.

A kellemetlen szagok elkerülése érdekében tedd a szemetesbe a többi háztartási hulladékkal együtt, vagy helyezd egy külön pelenkatartó kukába!

3. Mindig olvasd el a csomagoláson található utasításokat! Az eldobható pelenkákat általában a vegyes háztartási hulladékgyűjtőbe kell kidobni. Azonban érdemes beszerezni egy lábbal nyitható szemetest (amibe szemeteszsákot helyezünk), amelyet el lehet helyezni a pelenkázóasztal mellett. A kellemetlen szagok elkerülése érdekében azt javasoljuk, hogy a pelenkákat fedeles szemetesbe vagy egy pelenkatartó kukába dobd ki! Amint megtelik a kis „pelus-szemetes”, a többi háztartási hulladékkal együtt vidd ki a kukába!

A műanyag zsákok és a csomagolás a gyermekektől elzárva tartandók!

4. Első a biztonság és a higiénia. A pelenkákat, a szemeteszsákokat és a csomagolást mindig a gyermekektől elzárva kell tartani!

Anyuka és kisbabája mosolyog pelenkacsere közben

Gyakran ismételt kérdések áttekintése; Accordion

 • A technológiai újításoknak köszönhetően az évek során a hatékonyság megtartása mellett is sikerült csökkenteni a pelenkák ökológiai lábnyomát.

  ó példa erre az, hogy egy átlagos európai kisbaba által - a pelenkázás teljes időszaka alatt - elhasznált Pampers pelenkamennyiséghez szükséges alapanyagok súlyát 21 kilogrammal csökkentettük az elmúlt 5 év alatt.

 • A használt pelenkákat legtöbbször a háztartási hulladékkal együtt dobják ki, és általában hulladéklerakókba vagy szemétégetőkbe viszik őket, ahol nem tudnak biológiai úton lebomlani.

További részletek

Ha fenntarthatóbb pelenkákat szeretnénk gyártani, minden szempontot szem előtt kell tartanunk, az alapanyagok kiválasztásától kezdve a pelenkák gyártásán keresztül egészen a felhasznált csomagolóanyagokig. Mindezeket figyelembe véve arra törekszünk, hogy egyre többet és többet tegyünk a környezetért, miközben továbbra is gondoskodunk kisbabád bőrének védelméről.

Ha szeretnél részletesebben is megismerkedni tevékenységünkkel, olvasd el, milyen egyéb módon gondoskodik a Pampers a kisbabákról és a bolygóról, amely a jövőjüket jelenti!

*Csak a Nyugat-Európában kapható termékekre vonatkozik. **Oroszország és Ukrajna kivételével. Tanúsítvány szélerőművekből származó megújuló energia használatáról. ***Ahol működnek újrahasznosító létesítmények. ****A megvásárolható termékek dobozai.