A pelenkák és a környezet: Egy gyors útmutató + 4 tipp, hogyan szabadulj meg a használt pelenkáktól

A Pampers nem csupán a kisbabákról gondoskodik, hanem a bolygóval is törődik, amely a jövőjüket jelenti.

Az eldobható pelenkák megkönnyítik a csöppségek bőréről való gondoskodást, azonban felmerülhet benned a kérdés, hogy vajon mekkora a pelenkák ökológiai lábnyoma.

Tudd meg, miként igyekszik csökkenteni a Pampers a pelenkák környezetre gyakorolt hatását, és ismerj meg négy egyszerű módszert, hogyan szabadulj meg a használt pelenkáktól!

Így csökkentjük ökológiai lábnyomunkat

A pelenkák életciklusát bemutató grafika

Ökológiai lábnyomunk csökkentése érdekében számos szempontot igyekszünk figyelembe venni, kezdve attól, hogy miként és honnan szerezzük be az alapanyagokat, a gyártási folyamaton és a felhasznált csomagolóanyagokon keresztül egészen a termékkínálatunkig.

Röviden összefoglaljuk, miként törekszik a Pampers ökológiai lábnyomának csökkentésére:

A Pampers pelenkák előállításához használt alapanyagok

Alapanyagok

 • A pelenkáinkban és a papírdobozainkban felhasznált cellulóz az FSC (Forest Stewardship Council, Erdőgazdálkodási Tanács) minősítésével rendelkező erdőkből és más ellenőrzött forrásokból származó anyagokból készül.*

 • A Pampers Pure pelenkák és törlőkendők ellenőrzött forrásokból származó növényi eredetű anyagokból készülnek.

 • Az elmúlt ötven év során felére csökkentettük a pelenkák súlyát, ezzel párhuzamosan pedig megdupláztuk nedvszívó képességüket.

 • Egy átlagos európai kisbaba által - a pelenkázás teljes időszaka alatt - elhasznált Pampers pelenkamennyiséghez szükséges alapanyagok súlyát 21 kilogrammal csökkentettük az elmúlt 5 év alatt.

Pampers gyárak világszerte

Gyártás

 • Mára sikerült elérnünk, hogy egyetlen gyárunk sem szállít gyártási hulladékot hulladéklerakóba.

 • Európai gyáraink 100%-ban megújuló forrásokból származó villamosenergiával üzemelnek.**

 • A célunk az, hogy 2030-ra a világon működő összes gyáregységünket 100%-ban megújuló forrásból származó villamosenergiával üzemeltessük.

A Pampers-termékek csomagolása 100 százalékban újrahasznosítható

Csomagolás

 • Minden pelenkánk csomagolása 100%-ban újrahasznosítható.***

 • Dobozaink 100%-ban újrahasznosított kartonból készülnek.****

 • Célkitűzéseink között szerepel, hogy 2025-re legalább 50%-ban újrahasznosított vagy megújuló forrásból származó anyagokból készítsük csomagolásainkat.

A Pampers termékek szállítása és használata
 • Európában értékesített pelenkáink 100%-a Európában készül.Pelenkáinkat saját gyárainkban, a lakhelyedhez közel állítjuk elő.

A használt pelenkák hulladékkezelése otthonodban

Minden pelenkacsere előtt és után is moss kezet!

1. Mindig moss kezet a pelenkacsere előtt és után is!

Csavard fel a használt pelenkákat, majd a tépőzár segítségével rögzítsd!

2. Csavard fel a pelenkát úgy, hogy a használt felület legyen belül, majd a rugalmas tépőzárak segítségével rögzítsd! Így könnyebb kezelni és a szemetesbe dobni a pelenkát.

A kellemetlen szagok elkerülése érdekében tedd a szemetesbe a többi háztartási hulladékkal együtt, vagy helyezd egy külön pelenkatartó kukába!

3. Mindig olvasd el a csomagoláson található utasításokat! Az eldobható pelenkákat általában a vegyes háztartási hulladékgyűjtőbe kell kidobni. Azonban érdemes beszerezni egy lábbal nyitható szemetest (amibe szemeteszsákot helyezünk), amelyet el lehet helyezni a pelenkázóasztal mellett. A kellemetlen szagok elkerülése érdekében azt javasoljuk, hogy a pelenkákat fedeles szemetesbe vagy egy pelenkatartó kukába dobd ki! Amint megtelik a kis „pelus-szemetes”, a többi háztartási hulladékkal együtt vidd ki a kukába!

A műanyag zsákok és a csomagolás a gyermekektől elzárva tartandók!

4. Első a biztonság és a higiénia. A pelenkákat, a szemeteszsákokat és a csomagolást mindig a gyermekektől elzárva kell tartani!

Anyuka és kisbabája mosolyog pelenkacsere közben

Gyakran ismételt kérdések áttekintése; Accordion

A technológiai újításoknak köszönhetően az évek során a hatékonyság megtartása mellett is sikerült csökkenteni a pelenkák ökológiai lábnyomát.

ó példa erre az, hogy egy átlagos európai kisbaba által - a pelenkázás teljes időszaka alatt - elhasznált Pampers pelenkamennyiséghez szükséges alapanyagok súlyát 21 kilogrammal csökkentettük az elmúlt 5 év alatt.

További részletek

Ha fenntarthatóbb pelenkákat szeretnénk gyártani, minden szempontot szem előtt kell tartanunk, az alapanyagok kiválasztásától kezdve a pelenkák gyártásán keresztül egészen a felhasznált csomagolóanyagokig. Mindezeket figyelembe véve arra törekszünk, hogy egyre többet és többet tegyünk a környezetért, miközben továbbra is gondoskodunk kisbabád bőrének védelméről.

Ha szeretnél részletesebben is megismerkedni tevékenységünkkel, olvasd el, milyen egyéb módon gondoskodik a Pampers a kisbabákról és a bolygóról, amely a jövőjüket jelenti!

*Csak a Nyugat-Európában kapható termékekre vonatkozik. **Oroszország és Ukrajna kivételével. Tanúsítvány szélerőművekből származó megújuló energia használatáról. ***Ahol működnek újrahasznosító létesítmények. ****A megvásárolható termékek dobozai.

Sütik elfogadása